Sarajevo Film Festival (SFF) i Friedrich Ebert Stiftung Dialogue Southeast Europe u saradnji sa Regionalnim uredom za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO), Forumom Civil Peace Service – forum ZFD i USAID-ovim projektom PRO-Budućnost, organizuje još jedno izdanje In Youth Eyes: Western Balkans Youth Team.

Ovaj program za cilj ima okupljanje mladih sa Zapadnog Balkana kako bi prisustvovali sarajevskom festivalu i njegovom programu “Suočavanje s prošlošću” i “svojim očima”, odnosno kroz svoje iskustvo ispričali priču o interkulturalnom dijalogu, saradnji mladih, raznolikosti i izgradnji mira.

SFF pruža priliku mladima sa Zapadnog Balkana da posete Sarajevo, upoznaju svoje vršnjake, istražuju, posmatraju i uče o našim zajednicama i drugima kroz filmove, diskusije, ali i šetnjom kroz ulice Sarajeva u festivalskim danima.

Članovi Western Balkans Youth Team će prisustvovati projekcijama filmova u sklopu “Dealing with the Past” kutka Sarajevo Film Festivala, učestvovati u panel diskusijama sa filmskim producentima i kreirati sadržaje za društvene mreže kako bi predstavili svoje iskustvo i viđenje istorije, priča, aktivizma mladih, Sarajeva, filmskog festivala, dijaloga i umrežavanja.

Western Balkans Youth Team će okupiti 25 mladih učesnika koji treba da ispune sledeće uslove:

– Rezidenti su Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Severne Makedonije ili Srbije;

– Starosne dobi od 18 do 25 godina;

– Motivisni da budu deo celog projekta doprinoseći timskom radu te da pišu priče za DwP stranicu i kreiraju sadržaj za platforme društvenih mreža;

– Inspirisani za učešće u skladu s dogovorenim programom Sarajevo Film Festivala i da napišu članak o svom iskustvu nakon što se vrate u svoje lokalne zajednice;

– U mogućnosti su da prisustvuju programu “Dealing with the Past” (“Suočavanje s prošlošću”) programu od 12. do 19. augusta 2022;

– Učestvuju u specijalnoj emisiji Perspektiva;

– Nisu ranije putovali ili su imali manje prilika za putovanja izvan svojih gradova.

Troškove puta i smeštaja za odabrane učesnike snosi organizator. Zainteresovani kandidati se treba da se prijave do 19. juna 2022.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022.

Zainteresovani se mogu prijaviti ovde: https://vp.eventival.com/sarajevoff/2022

Z. J.

Foto Sarajevo Film Festival