SRB ENG

Najava: „Dnevnik mašinovođe“ (2016) Miloša Radovića

30. jun 2016. | Autor: Zoran Janković
Juče, u sredu 29. juna, u okviru glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg izdanja Moskovskog filmskog festivala, i zvanično festivala A kategorije, festivalsku, evropsku i svetsku premijeru doživelo je ostvarenje Dnevnik mašinovođe, najnovija režija Miloša Radovića.

Dnevnik mašinovođe, Lazar Ristovski

Zvanični i dostupni sinopsis na nivou radnje o filmu otkriva sledeće: Ilija (Lazar Ristovski) je šezdesetogodišnji mašinovođa, na korak do penzije. On drži neslavan rekord od dvadeset i osam gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima (Petar Korać) priprema se da nastavi porodičnu tradiciju. Ilija ga upoznaje sa poslom i činjenicom da su nesreće neizbežne. Sima se plaši, on ne želi da postane ubica. Najviše ga zanima koliko će vremena proći dok mu se ne desi prvo gaženje. Sima počinje sam da vozi. Nervozan je, uplašen, noću ne spava. Dani prolaze… Prva nedelja, druga nedelja… Još nikog nije zgazio! Sima sve sporije vozi, često zaustavlja voz, izlazi iz lokomotive, gleda da li neko leži na pruzi. Prolaze dva meseca. Ništa se ne događa. Sima više ne može da izdrži, on prosto mora nekoga da zgazi inače će poludeti! Njegov otac, Ilija, pokušava na sve načine da mu pomogne. Pregovara sa samoubicom, nudi mu pare da se baci pod Simin voz umesto da skoči s mosta.

Producenti film pojašnjavaju kao tragično-humornu melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima, a ovo, je inače, treći celovečernji igrani film u rediteljskom opusu Miloša Radovića (prethodili su mu Mali svet i Pad u raj), kao i treća filmska saradnja sa Lazarom Ristovskim, producentom Dnevnika mašinovođe. Valja podsetiti i da je Miloš Radović 1987. za svoj kratki film Iznenadna i prerana smrt pukovnika K.K. dobio nagradu žirija na Kanskom festivalu za kratki igrani film, kao i da je uradio tri značajna TV filma (Vidim ti lađu na kraju putu, Brod plovi za Šangaj i Zagreb-Beograd preko Sarajeva) i nekoliko televizijskih serija (Balkan Express 2, Otvorena vrata, Svaštara…). Radović je i scenarista filma Dnevnik mašinovođa, a scenario je nastao po ideji Marka Glušca, pokojnog znamenitog srpskog filmskog montažera. Glavne uloge, uloge oca i sina, tumače Lazar Ristovski i Petar Korać, a ostatak glumačkog ansambla čine: Pavle Erić, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Mladen Nelević, Nina Janković, Danica Ristovski, Haris Burina, Tihomir Stanić, Đurđina Radić, Nenad Ćirić, Nataša Marković, Nikola Bulatović, Bojan Dimitrijević, Jovan Ristovski, Teodora Ristovski, Bojan Žirović, Radmila Đorđević, Dragan Marjanović, Branka Šelić, Jelena Trkulja, Jovo Maksić, Goran Šušljik, Tamara Belošević, Aleksandar Gligorić, Aleksandar Letić i Marko Baćović.

Dnevnik mašinovođe: Danica Ristovski i Pavle Erić.

Dnevnik mašinovođe: Danica Ristovski i Pavle Erić.

Što se ostatka autorske i saradničke ekipe tiče, Dnevnik mašinovođa producirali su Lazar Ristovski i Petar Ristovski, koji je bio i reditelj druge ekipe, direktor fotografije je Dušan Joksimović, kompozitori su  Mate Matišić i Šimun Matišić, scenograf je Aljoša Spajić, a film je montirao Đorđe Marković. Izvršni producent filma je Miodrag Stevanović, a koproducent je Ivan Maloča. Dnevnik mašinovođa nastao je u saradnji Zillion Filma, Filmskog centra Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, Inter Filma, Hrvatskog audiovizuelnog centra i  EURIMAGES-a. Reč je o srpsko-hrvatskoj koprodukciji.

Dnevnik Mašinovođe: Petar Korać i Lazar Ristovski.

Dnevnik mašinovođe: Petar Korać i Lazar Ristovski.

Film traje 85 minuta, a svečana beogradska premijera filma i početak redovne bioskopske distribucije filma zakazani su za 14. septembar, pre čega će Dnevnik mašinovođa imati prvo prikazivanje u Srbiji na zatvaranju festivala Cinema City u Novom Sadu već na samom početku narednog meseca. Istoimena mini TV serija biće prikazana na programu RTS-a.

                                                                          Zoran Janković