U prostorijama Filmskog centra Srbije, u ponedeljak 21. novembra, svečano su dodeljene diplome trećoj generaciji polaznika kurseva za šarfere, rasvetljivače, i tehničare digitalnog vizuelnog sadržaja, deficitarna radna mesta u domaćoj filmskoj i televizijskoj produkciji. Ove kurseve organizuje Filmski centar Srbije (FCS) u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, sa ciljem da polaznicima pruže mogućnost da steknu znanja i da nastave da rade u filmskoj i TV produkciji. U trećoj godini održavanja, na kurseve u organizaciji FCS i FDU javio se dvostruko veći broj prijavljenih kandidata u odnosu na prethodne dve godine.

Povodom ovolikog interesovanja, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić rekao je:

Polaznici su dobili i stručnu literaturu od direktora FCS-a Gordana Matića

“Porast interesovanja govori nekoliko stvari. Kao prvo, da su ovi kursevi vrlo kvalitetni i da su retki. Drugo, da naša kinematografija i njena infrastruktura imaju potrebe za ovim kursevima. I treće, bitno je da zaista uspevamo da pomognemo mnogim porodicama koje žive od ovog posla, tako što ljude prekvalifikujemo za ono što je deficitarno. Pre nekoliko godina niste mogli da zamislite ovoliku potražnju. Mi smo već školovali više od 100 ljudi za ove dve i po godine koliko traje saradnja FCS-a sa FDU-om. To je preko 100 porodica koje imaju sigurna primanja od zanata koji su naučili”.

Dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović istakao je:

Diplome je ručio i dekan FDU Miloš Pavlović

“Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se ideja o organizovanju kurseva na FDU, koja je potekla od Filmskog centra Srbije, ali i profesionalaca i producenata, pokazala kao veoma dobra i korisna. Fakultet je do sada organizovao više kurseva i većina polaznika je odmah posle završetka našla svoje mesto u profesionalnoj industriji. Mislim da je to korisno i za državu i za našu filmsku industriju. Imamo nameru da nastavimo sa svim kursevima koji obezbeđuju da se popune deficitarna radna mesta, ali i da se neki kursevi apgrejduju ka višim pozicijama i višim znanjima, ne bi li se pratila i tehnologija, želje i inovacije unutar filmske industrije”.

Jedan od diplomaca kursa za rasvetljivače, Aleksandar Korom tokom svje profesionalne karijere bavio se produkcijom, snimanjem i montažom.

Sa dodele diploma u prostorijama Filmskog centra Srbije

“Rasveta je bila segment produkcije u koji sam želeo da se više uputim, pošto mi je to bila najslabija tačka oko snimanja i montaže. Vrlo sam zadovoljan i mislim da je program kursa na FDU odlično i ozbiljno osmišljen, da je vrlo dobra prilika za svakoga da se upozna sa nekim osnovnim terminima. Nakon toga je usledio i praktičan deo sa ljudima koji su iz sveta filma i produkcije, gde polaznici mogu da se sretnu sa svim aktuelnim rasvetnim telima, opremom koja se koristi na setu, ali i ljudima koji su u tom svetu”, preneo je utiske Korom.

Ovi intenzivni kursevi, u malim grupama polaznika, upoznali su polaznike sa procesom rada na filmu i televiziji, kao i sa svim segmentima saradnje sa rediteljem, produkcijom, montažom, kamerom i snimanjem i dizajnom zvuka. Učešće na radionicama bilo potpuno besplatno za sve polaznike, a prethodno iskustvo nije bilo neophodno.

N. M.

Fotografije Đorđe Bajić