SRB ENG

Loading Догађаји

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ

od 18. јула 2021. do 24. јула 2021.

palic[1]

Otvoreni Univerzitet
Trg Cara Jovana Nenada 15
24000 Subotica, Srbija

Tel: +381 24 554 600

Kontakt: Ilija Tatić – izvršni producent festivala, Petar Mitrić – selektor

Takmičarski
evropski film

Festival evropskog filma Palić osnovala je 1992. godine Opština Subotica. Od samih početaka izvršna produkcija je poverena Otvorenom univerzitetu koji je od malih i nepretencioznih filmskih večeri načinila jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Regionu i mesto okupljanja autora sedme umetnosti.

Danas, Festival evropskog filma Palić prikazuje oko 85 filmova u nekoliko programskih celina, na pet lokacija i predstavlja tačku susreta publike sa savremenim filmskim tokovima u cilju boljeg razumevanja socijalnog, kulturnog i životnog konteksta vremena u kojem živimo. Pored novih filmskih ostvarenja i susreta sa njihovim autorima, Palić je ugostio i mnoge velikane filmske umetnosti od Kena Rasela, Ištvana Saboa, Kena Louča do Jiržija Mencla i mnogih drugih dodelivši im nagradu Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Kako bi svoju misiju proširio na celu godinu i usmerio se ka filmskoj edukaciji publike, od 2006. godine Festival započinje cikluse filmova „Velikani evropske kinematografije“ jednom nedeljno, često uz predavanja i gostovanja filmskih kritičara i autora. Takođe smo stvorili i prostor za nove autore iz Subotice i Srbije za predstavljanje svojih radova, kao i za festivale iz Regiona koji imaju mogućnost da svoje filmske programe podele sa lokalnom publikom.

e-mail: board@palicfilmfestival.com, petar@palicfilmfestival.com
http://www.palicfilmfestival.com

« Nazad na festivale