SRB ENG

DOK CINEMA DOB: „Govori da bih te video“ Marije Stojnić

26. april 2021. | Autor: Zoran Janković
U četvrtak, 29. aprila 2021. godine, sa početkom od 19 časova, održaće se projekcija dokumentarnog filma „Govori da bih te video“ (73 min., 2019), rediteljke Marije Stojnić, u Domu omladine Beograda, u okviru programa DOK CINEMA DOB. Reč je o filmu koji je 2019. godine premijerno prikazan na IDFA, u Amsterdamu, u kategoriji First Appearance, nakon čega je film imao sevrnoameričku premijeru, u MoMA muzeju u Njujorku, u okviru programa Doc Fortnight, 2020. godine.

Film Govori da bih te video istražuje zvučni svet Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla film portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli. Zamišljen kao zvučni eksperiment i omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.

Nakon projekcije biće održan razgovor za autorsko-producentskim timom, Marijom Stojnić i Milošem Ivanovićem, koji će voditi Jovana Nikolić, autor i moderator programa DOK CINEMA DOB, i filmski producent.

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje jednom mesečno, tokom godine, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima.

Između dva ciklusa, u toku juna, jula i avgusta, biće realizovan DOK CINEMA MASTERS, kao letnji filmski bioskop, sa dve projekcije mesečno. U ovom programu jednako će biti zastupljeni filmski klasici kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autori koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i oni koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Ulaz je BESPLATAN.

Z. J.