SRB ENG

DOK CINEMA MASTERS – Želimir Žilnik u Domu omladine Beograda

09. jun 2021. | Autor: Zoran Janković
U okviru ciklusa  „DOK CINEMA MASTERS“ i  „Letnji bioskop Doma omladine Beograda“ u subotu, 12. juna i 19. juna, u Velikoj Sali Doma omladine Beograda, s početkom u 20 časova, biće priređene projekcije filmova doajena srpske kinematografije – Želimira Žilnika. Gost će biti Želimir Žilnik, program će voditi i moderirati Jovana Nikolić, a ulaz je besplatan.

 Vreme: 12. jun u 20 časova

Mesto: Velika sala DOB

 USTANAK U JASKU

18’, crno-beli & kolor, Jugoslavija, 1973

 Scenario i režija: Želimir Žilnik

Snimatelj: Milivoje Milivojević

Montaža: Kaća Stojanović

Produkcija: Panfilm (Pančevo)

 Sinopsis

Stanovnici sela Jazak, na Fruškoj gori, pokazuju kako su izvodili ilegalne akcije protiv okupatora tokom Drugog svetskog rata. Govore o dramatičnim događajima, pomaganju i skrivanju partizana i odlasku mlađih seljana u partizanske jedinice, u Bosnu. Slušamo sećanja na okupatorska hapšenja, proganjanja i mučenja. U poslednjoj četvrtini filma, učesnici govore o događajima iz jeseni 1944. godine, kada je selo oslobođeno i kada su Rusi prošli kroz njihov kraj. Sećaju se radosti i velike nade zbog dolaska slobode i socijalizma.

 

Vreme: 19. jun u 20 časova

Mesto: Velika sala DOB

 STARA ŠKOLA KAPITALIZMA

122’, Srbija, 2009

 Scenario i režija: Želimir Žilnik

Kamera: Miodrag Milošević

Montaža: Vuk Vukmirović

Producent: Sarita Matijević, za Playground produkciju (Novi Sad)

Učestvuju: Živojin Popgligorin, Robert Paroci, Zoran Paroški, Lazar Stojanović, Branimir Stojanović, Ernest Larsen, Tomislav Milankov, Dragan Siriški, Slobodan Đorić, Joca Šokarda, Svetozar Srdanov, Maja Krek, Ratibor Tribunac, Tadej Kurepa, Vladimir Marković, Tamara Miladinović, Leon Šurbanović, Rade Ćurčin

Sinopsis

„Stara škola kapitalizma“ je smeštena u sred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Revoltirani radnici provaljuju kapije fabrike u kojoj su radili i s razočarenjem otkrivaju pustoš koju su za sobom ostavili novi vlasnici. Sukobljavanja koja slede, među kojima se desi i okršaj između radnika u opremi za američki fudbal i gazde i njegovog obezbeđenja u pancirima, ne dovode do razrešenja. Grupa mladih anarhista, u znak solidarnosti kidnapuje gazde i uzima ih kao taoce. Zastupnik ruskih tajkuna, broker s Volstrita i dolazak potpredsednika SAD-a Bajdena u posetu Beogradu – neočekivano zapliću sled događaja, vodeći priču do šokantnog završetka. Film beleži sve kompleksniji, a opet i krajnje živopisan pregled sadašnjeg vremena i društvenih previranja pod razarajućim uticajima domaćeg i stranog kapitala.

ŽELIMIR ŽILNIK – kratka profesionalna biografija

Želimir Žilnik je autor preko 50 igranih i dokumentarnih filmova, jedan od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na domaćim i internacionalnim filmskim festivalima.Okrenut je temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice. Slom sistema vrednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Evrope,  problemi izbeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Evrope – okvir su tematskog ciklusa započetog 2010. godine: Tvrđava Evropa (2000), Kenedi se vraća kući (2003), Gde je Kenedi bio dve godine? (2005), Evropa preko plota (2005), Dunavska sapunska opera (2006), Kenedi se ženi (2007), Stara škola kapitalizma (2009), Jedna žena – jedan vek (2011), Pirika na filmu (2013), Destinacija_Serbistan (2015) i Najlepša zemlja na svetu (2018). Žilnikov filmski opus predmet je niza inostranih retrospektiva (2010 – 2021: SAD, Argentina, Portugal, Meksiko, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Grčka, Turska, itd.).

Foto: Pete Roehsler

 

 Opis programa

Istorijski, kulturološki i umetnički gledano, dokumentarni film je punopravna filmska forma, koja nakon promenjivog razvoja, u kojem su se smenjivali periodi uspona i opadanja interesovanja za bavljenje dokumentarnim filmom, u prethodne dve decenije doživljava renesansu u Srbiji. Ovo se odnosi na sadržajno, tematski, stilski i namenski različite filmove, zbog čega se sa pravom smatra da je dokumentarni film stožer pluralizma, nezavisnog stvaralaštva i novog filmskog jezika, i da kao takav treba da ima svoje stalno mesto prikazivanja.

U nedostatku bioskopa, u kojem bi domaća publika mogla redovno ili bar učestalo da prati dokumentarna filmska ostvarenja, Dom omladine Beograda, je podržao inicijativu realizacije filmskih projekcija domaćih dokumentarnih filmova, jednom mesečno u lenjem i zimkom ciklusu, u okviru programa DOK CINEMA DOB, i dva puta mesečno, tokom letnjih meseci, u okviru programa DOK CINEMA MASTERS.

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Z. J.