SRB ENG

Dokumentarni film o scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki

18. jul 2019. | Autor: Zoran Janković
Dugometražni dokumentarni film pod radnim naslovom „Kreka“ o Miljenu Kljakoviću Kreki, najboljem srpskom i jednom od najboljih svetskih filmskih scenografa, u režiji Strahinje Savića i produkciji Centar Film-a, a podržan od strane Filmskog centra Srbije, započeo je sa snimanjem početkom tekuće godine u Beogradu.

Kreka je ostvarenje koje odaje još jedno priznanje autoru od izuzetnog značaja za doprinos sedmoj umetnosti, scenografu sa dugogodišnjom karijerom tokom koje je radio sa velikanima filmskog stvaralaštva i dobio najveća svetska priznanja za svoja dela. Mnogobrojni dugometražni igrani filmovi, među kojima su Delikatesna radnja Žan-Pjera Ženea, Arizona Dream, Dom za vešanje, Podzemlje Emira Kusturice, Dina Džona Harisona, Raspućin Ulija Edela, Muhamed Mađida Mađidija i drugi, doneli su mu brojne nagrade, uključujući nagradu Francuske filmske akademije ’Cezar, Evropske filmske akademije Felix, Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije Kristalna prizma, ali i nominaciju za američku nagradu za televizijske produkcije Emi.

Kreka je priča o čoveku, njegovom putovanju i susretima sa najvrednijim svetskim priznanjima, prijateljima. Iza tih ljudi i susreta ostaju neizbrisivi tragovi, filmska dela koja ispisuju stranice istorije filma. Priča o izgradnji punoj strasti, scenografskom zanatu u prstima i lepoti jednog sna. Intiman filmski portret našeg najvećeg scenografa svih vremena.

Neki od aktera ovog filmskog svedočanstva pored Kljakovića su Džoni Dep, Beri Levinson, Brajan Helgeland, Mađid Mađidi, Vitorio Storaro, Emir Kusturica, Slobodan Šijan, Goran Paskaljević, Goran Marković i Srđan Karanović.

Nakon Beograda i Budimpešte, nastavak snimanja planiran je za jesen na lokacijama u Rimu, Teheranu i Los Anđelesu.

Zoran Janković