U sredu, 30. oktobra, u bioskopu Frosina u Skoplju, a u sklopu festivala EHO, festivala filmova o planinama, biće prikazan dugometražni dokumentarni film „Speleonaut“ autorke Sonje Đekić. Ovo je prvi srpski film u programu festivala koji ove jeseni puni deset godina. Projekcija će početi tačno u 18:52.

Spajajući istoriju čovečanstva od pračoveka do astronauta, Speleonaut tokom petnaestomesečne pećinske izolacije istražuje svet prigušenih čula. Događaj koji je pre pola veka sa uzbuđenjem pratila jugoslovenska javnost – beogradska publika će uskoro moći i sama da doživi na velikom platnu.

Uoči čovekovog osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije toliko zanimalo da potuče rekord u podzemnom samovanju, koliko da prodre dubinski u sredinu najsličniju vanzemaljskoj.

Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u nekakvoj vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Razni odlomci iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljavaju – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut traga za našim sposobnostima i svrhom.

Detaljnije o filmu u ovom našem tekstu: https://www.fcs.rs/najava-speleonaut-sonje-djekic-dugometrazni-dokumentarni-film/

Zoran Janković