Dokumentarni rolerkoster Zid smrti, i tako to reditelja/scenariste/producenta Mladena Kovačevića, nastao u produkciji Horoptera iz Srbije i Restarta iz Hrvatske, imao je svetsku premijeru 19. aprila u švajcarskom gradu Nionu na uglednom festivalu Visions du Réel, a sutra, u subotu 14. maja 2016. godine, stiže i pred domaću publiku.

Zid smrti

Kovačević je debitovao autorskim dokumentaracem Anplagd  (do sada prikazan na oko osamdeset festivala na kojima je osvojio deset nagrada), a za svoj drugi film, Zid smrti i tako to, odabrao je priču o Brankici Nađ, ženi koja se čitav život bori sa gravitacijom na vertikalnom zidu koji nema ni početak ni kraj. Već kao desetogodišnja devojčica, piše u zvaničnoj najavi, Brankica je postala glavna atrakcija na vašarima širom bivše velike Jugoslavije, poznata kao princeza na zidu smrti. Uz stariju braću Jovicu i Sašu, „paklene vozače“ koji su inspirisali nastanak bajkerske himne Atomskog skloništa, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara širokog drvenog bureta.

Ova odvažna plavuša danas ima četrdeset i tri godine, šestoro unučadi i još uvek izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, ona je jedina ostala, zarobljena između melanholičnih sećanja i klaustrofobične egzistencije na poslednjem zidu smrti.

Ključni saradnici Mladena Kovačevića su direktor fotografije Pablo Fero, montažerka Jelena Maksimović, kao i kompozitor Nemanja Mosurović. Hrvatski koproducent je Tibor Keser. Film će u okviru Beldocsovog Srpskog takmičarskog programa biti prikazan u subotu 14. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Projekcija počinje u 21:00, a film traje 75 minuta.

Đ.B.