SRB ENG

Dragan V. Vidojković dobitnik priznanja „Petar Lalović“ ovogodišnjeg Vrmdža Festa

21. jul 2021. | Autor: Zoran Janković
Niški novinar, filmski i TV stvaralac, osnivač Medijske ekološke mreže Srbije EKOpolis, Dragan V.Vidojković, ovogodišnji je dobitnik Priznanja za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu „Petar Lalović“ , Festivala turističkog i ekološkog dokumentarnog filma „Vrmdža fest ”

Odlukom festivalskog žirija, ovo prestižno priznanje biće dodeljeno, u selu Vrmdža,  Vidojkoviću za njegov sveokupni filmski i medijski doprinos razvoju ekološke svesti, formiranjem aktivnog odnosa lokalnog stanovništva-posebno dece i omladine u zaštiti životne sredine u Srbiji i regionu.

 

Početkom novog milenijuma, sa grupom novinara Dragan Vidojković je osnovao Medijsku ekološku mrežu Srbije EКOpolis koja već dve decenije promoviše ideju o «zelenim gradovima“ kroz obrazovanje i informisanje javnosti, promoviše dostignuća lokalne strategije održivog razvoja (LEAP), doprinosi jačanju regionalne saradnje (Eurobalkans) u duhu Arhuske konvencije. Okuplja novinare, filmske i TV autore-producente koji su zaintersovani za dijalog i stvaralaštvo o pitanjima održivog razvoja i stanju životne sredine. U produkciji EКOpolisa i podršku RTV Banker u Nišu, nastao je 2002. autorski TV projekat „Od LEAPA ka „ekološkom društvu“. Кroz TV serijal „EКOPOLIS“ realizovano je više od 450 tv emisija o ekologiji. Vidojković je autor i urednik ove produkcije. U olviru aktivnosti regionalne saradnje Vidojković je pokrenuo (od 2003) i usvojstvu umetničkog direktora, petnaest godina, organizovao Međunarodnu smotru ekološkog i arheološkog filma EКOPOLISfest. Bio je Кoordinator nacionalnih aktivnosti svetskih ekoloških kampanja Očistimo svet (Clean Up the World), Global Climate Campaign, kampanje Milion stabala za Srbiju (Plant for the Planet), kao i organizator multimedijalnih manifestacija, festivala-sajmova (lekovitog bilja, hortikulture, festivala voda, međunarodnog sajma turizma i ekologije). Samostalno i kao član multimedijalnog udruženja umetnika, kolektivno, izlaže i objavljuje fotografije. Autor je dokumentarnih filmova i promotivnih spotova. Učestvovao je na 20 umetničkih naseobina, samostalno izlagao pet puta. Organizator je oko 70 izložbi fotografija i promocija filmskih ostvarenja domaćih i inostranih autora. Priređivač je većeg broja monografija, publikacija, specijalnih izdanja u kojima pokazuje svu veštinu kulturologa, ekologa i multimedijalnog stvaraoca.

Ovogodišnji peti po redu Internacionalni festival turističkog  i ekološkog filma, biće održan 24. jula u  selu Vrmdža u organizaciji Lokalne akcione grupe „Rtanj“ a partneri su udruženje „Forum Artistikum“ iz Niša i Mesna zajednica Vrmdža, uz logističku podršku opštine Sokobanja.

Z. J.