Više od hiljadu filmova iz celog sveta pristiglo je na konkurs Međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma “Filmski Front”. Odabrano je 100 ostvarenja koje će publika moći da pogleda u okviru jubilarnog, 20. izdanja festivala, od 27. do 30. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada i Kreativnom distriktu.

Neka od ovih ostvarenja već su prikazivana na prestižnim svetskim festivalima u Sandensu, Lokarnu, Kanu, Berlinu, zatim na Martovskom festivalu u Beogradu ili na Sarajevo filmskom festivalu. Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović podelio je filmove u dve takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodna selekcija.

“Međunarodna selekcija donosi 19 filmova iz 18 zemalja, dok se u selekciji Srbija/region našlo 17 novih filmova iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije. I ovoga puta moguće je naći tematsku povezanost između filmova, bez obzira na to iz kog dela sveta dolaze. Kovid teme zamenile su kritike (kapitalističkog) sistema, migracije su i dalje u fokusu, kao i problemi odrastanja i susretanja sa “svetom odraslih”. Iako situacija ne daje povoda za puno optimizma, mladi autori ne klonu duhom – dobar deo njih uspeva da u svakodnevici nađe duhovite momente”, istakao je selektor.

U susret trećoj deceniji postojanja, “Filmski Front” uvodi i određene promene u konceptu festivala. U takmičarskim selekcijama od ove godine biće prikazivani isključivo kratkometražni igrani filmovi, dok će animirani i dokumentarni filmovi biti prikazivani u okviru posebnih, propratnih programa.

Veliko, 20. izdanje kultnog novosadskog festivala održava se pod sloganom “Povratak korenima”, a donosi obilje aktivnosti i programa. “AnimaFront”, “HororFront”, “Frontić”, “Kinoklubaška selekcija”, prva novosadska zombi šetnja, masterklas izrade filmske maske, radionica režije za srednjoškolce – samo su deo onoga što će posetioci imati priliku da iskuse tokom poslednjih dana oktobra na dve lokacije u Novom Sadu.

Sve filmske projekcije održavaće se, kao i svake godine, u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a kompletna lista filmova koji sun a programu 20. “Filmskog Fronta” dostupna je na zvaničnom sajtu festivala filmfront.rs.

Z. J.

Fotografije Lilit Andrić