Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu u kategoriji Sufinansiranje prozvodnje dugometražnog igranog filma sa nacionalnom temom.

Konkurs za Sufinansiranje prozvodnje dugometražnog igranog filma sa nacionalnom temom raspisao je Filmski centar Srbije, a Komisija Filmskog centra Srbije odlučivala je u sastavu: Dragoljub Elčić (predsednik), Miloš Vidović, Marko Krstić, Miloš Avramović i Bogdan Petković. Na konkurs je prijavljeno ukupno osam projekata, a podržana su dva, i to:

ISTINA O RAČKU
Režija: Stefan Krasić
Producentska kuća: Gargantua Films

Iz obrazloženja komisije: “Istina o Račku” scenariste Dušana Bulića i reditelja Stefana Krasića predstavlja jako dobro sklopljen projekat u svakom smislu. Scenaristički je jasno i precizno postavljen, dok rediteljsko viđenje projekta daje jasan i da kažemo ne konvencionalan autorski pristup ovoj izuzetno važnoj temi… Reditelj je u svojoj eksplikaciji vrlo precizno objasnio odnos arhivskog materijala i scena koje bi se snimale u trenutnom vremenu. Takođe je vrlo dobro predstavio montažni ritam filma u okviru koga bi predstavio obrnutu hronologiju razvoja događaja.

GROMOVNIK
Reditelj: Milorad Milinković
Producentska kuća: N-Boss

Iz obrazloženja komisije: Ovo nije izmišljena priča, zasnovana je na istorijskim činjenicama. Ali nije samo istorijski film, ovo je priča o običnim, malim ljudima, njihovom nadama, snovima i ljubavi… Te snove mladih Roma ostvarene kroz fudbal, prekida rat u svom najcrnjem obliku. Večno aktuelna i bliska tema sa velikom upozoravajućom poentom… Vreme koje filmska priča opisuje, jeste zapravo triler koji deluje potpuno virtuelno, ali životno i prepoznatiljivo i danas. Scenario nosi originalnost i ubedljivost u filmskom izrazu. Predstavljanje rediteljske eksplikacije potvrđuje potencijal ovog projekata kao kapacitet za festivalski život i bioskopsku perspektivu.

Kompletan tekst rešenja pročitajte ovde.

Đ. Bajić