Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Konkurs za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova raspisao je Filmski centar Srbije, a Komisija Filmskog centra Srbije odlučivala je u sastavu: Nikolina Vučetić-Zečević (predsednica), Dragan Marinković, Kosta Peševski, Dragan Jeličić i Igor Onič. Na konkurs je prijavljeno ukupno 19 projekata, a podržano je pet, i to:

DECA PEVAJU HITOVE
Rediteljka: Mina Đukić
Producentska kuća: Sense Production

Iz obrazloženja komisije: Drugi film Mine Đukić, nagrađivane rediteljke filma “Neposlušni”, rekvijem je o zemlji koje više nema iz vizure dva deteta, najboljih drugarica Mile i Jovane. Dok devojčice sanjaju o zajedničkom nastupu na takmičenju pod nazivom “Deca pevaju hitove”, oko njih se budi rat koji će njihovu generaciju obeležiti zauvek. Lepote i užasi odrastanja u Jugoslaviji 90-tih u triptihu autorkinih sećanja lišena su patetike, pamfletizma, propagande i obećavaju nam duhovit ali i potresan film… Projekat je do sada prepoznat i podržan na konkursima Filmskog centra Srbije, za sufinansiranje razvoja scenarija i razvoja projekta, kao i na konkursu potprograma MEDIA programa Kreativna Evropa. Komisija smatra da će rediteljsko-producenski tandem pred publiku doneti film sasvim posebne poetike čiji dometi u domaćoj kinematografiji se neće meriti samo u domaćim već i evropskim krugovima.

SLOBODA ILI BARBARIZAM
Reditelj: Želimir Žilnik
Producentska kuća: Playground Produkcija

Iz obrazloženja komisije: Želimir Žilnik stvara svoj novi film na ostacima otkrivenih delova svog nikada završenog filma, prvo zabranjenog pa potom i izgubljenog… Iznova nam hrabro ukazuje filmskim jezikom na društvene, političke i ekonomske teme unazad pola veka, stvarajući time ne samo kinematografsko delo, verujemo, velike važnosti kako za nacionalni i međunarodni kulturni prostor, već i svedočanstvo dragoceno za razumevanje našeg naroda i njegove istorije… Projekat je prepoznat i podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za razvoj projekta, kao i na istoimenom konkursu Filmskog centra Slovenije te konkursu potprograma MEDIA programa Kreativna Evropa i komisija ga sa osobitim zadovoljstvom predlaže za dodelu sredstava na ovom Konkursu jer u celosti ispunjava kriterijume konkursa i one propisane Zakonom o kinematografiji i Uredbom o kriterijuma, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finasiraju i sufinasiraju iz budžeta Republike Srbije.

SORELLA DI CLAUSURA
Rediteljka: Ivana Mladenović
Producentska kuća: DUNAV 84

Iz obrazloženja komisije: Novi film višestruko nagrađivane rediteljke autentične poetike Ivane Mladenović kroz odnos dve žene prikazuje svet muzike, slavnih i njihovih obožavalaca, govoreći o neuništivoj potrebi za ljubavlju i pažnjom. Lilijana, odraslu u religioznoj i siromašnoj porodici kojoj u najranijem detinjstvu hrišćansku figuru zamenjuje likom popularnog jugoslovenskog muzičara, čijem kultu se posvećuje s fanatizmom, i razuzdana rumunska pevačica Vera, koja pokušava da pomogne Lilijani nudeći joj svoj recept za uspeh, glavne su junakinje budućeg filma… Projekat je razvijan na radionici Cinemart u Roterdamu gde je osvojio i ARTE Kino nagradu, a podržan je od strane Filmskog centra Srbije na konkursima za razvoj scenarija i razvoj projekta, kao i na rumunskom CNC-a za razvoj projekta i za produkciju.

OFFWORLD
Reditelj: Lazar Bodroža
Producentska kuća: MIR Media Group

Iz obrazloženja komisije: Jedan od zaokruženijih scenarija na konkursu svakako je “Offworld”, kao prirodni nastavak uspešnog SF filma “Ederlezi Rising” rediteljsko-scenarističkog tandema Bodroža-Vojnov. Projekat garantuje razvijanje svih autorskih i stilskih preokupacija prisutnih i u prvom filmu… Gotovo identična komisija je i pre pola godine prepoznala kvalitet i potencijale ovog projekta, ali je tada konkurencija bila oštrija i u okvirima ovako zahtevnog filmskog žanra. Sada je, međutim, komisija odlučila da podrži film jer su neki sitniji nedostaci otklonjeni, tako da je prevladalo mišljenje da “Offworld” može nadmašiti “Ederlezi Rising”, kako u pogledu uspeha u domaćim bioskopima, tako i još prisutnijim plasmanom na specijalizovane festivale i bioskopska tržišta u svetu.

POČNIMO LJUBAV ISPOČETKA
Reditelj: Milutin Petrović
Producent: FAME SOLUTIONS

Iz obrazloženja komisije: Život Beti Đorđević je film po sebi. Scenaristkinja Ana Janković uspela je da taj život pretoči u dinamičnu i uzbudljivu filmsku priču… Ovaj film veoma vešto dodiruje i aktuelnu političku situaciju u Jugoslaviji, kasnije i Srbiji, kao i naličje estrade i njene veze sa službama širom bivše SFRJ… Reditelj Milutin Petrović dokazao je prošlogodišnjim ostvarenjem “Nečista krv”, posle niza filmova sa minimalnim budžetom, da može da radi i skupe, kostimirane projekte, tako da komisija nije imala dilemu kako će se snaći u ovom, možda i zahtevnijem projektu. Skepsa koja prati nedovoljno producentsko iskustvo filmske kuće otklonjena je izuzetnim koprodukcionim potencijalom projekta, koji bi uz već postojeće ugovore i pisma o namerama, mogao naići na topao prijem na konkursima za manjinske koprodukcije, pre svega u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Sloveniji.

Kompletan tekst rešenja pročitajte ovde.

Đ. Bajić