Dodelom nagrada završen je jubilarni, 20. međunarodni festival kratkometražnog igranog filma “Filmski front”. Festival je održan od 27. do 30. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada i Kreativnom distriktu. Tokom četiri festivalska dana, više od 3.000 ljudi prisustvovalo je projekcijama u Kulturnom centru Novog Sada, kao i propratnim programima.

Poslednjeg dana festivala proglašeni su pobednici u dve kategorije. U Srbija/region selekciji, odlukom stručnog žirija, nagrada za najbolji film pripala je ostvarenju “Nije zima za komarce” reditelja Josipa Lukića i Klare Šovagović. Najboljem filmu u ovoj selekciji, godinama unazad u saradnji sa Filmskim centrom Srbije dodeljuje se novčana nagrada u iznosu od 100.000 dinara.

“Bilo bi suvišno pisati komplikovano obrazloženje za film čiji kvalitet proizilazi iz jednostavnosti, jasne autorske namere, distinktivnog humora i pažljivo dozirane melanholije. Zaokružen, inteligentan i slojevit film”, naveo je žiri.

Delić festivalske atmosfere

Točlani stručni žiri, koji su činili reditelji Marko Đorđević i Goran Nikolić i scenaristkinja Maša Seničić, specijalno priznanje dodelio je filmu “Krotki” reditelja Jovana Dimoskog, uz obrazloženje: “Sirov i emotivan film o odrastanju, sa pažljivo napisanim junacima koje tumače izuzetni i sjajno režirani mladi glumci”.

U Međunarodnoj konkurenciji, odlukom publike, ubedljivu pobedu odneo je film “Get Home Safe” rediteljke Tamare Denić.

Filmski Front svih ovih godina nema ulogu samo u popularizaciji kratkog metra, već i u edukaciji mladih koji su se opredelili za stvaralaštvo na filmu. U tom duhu, održana je i prva novosadska zombi šetnja u Kreativnom distriktu, na kojoj su polaznici Frontove radionice SFX maske imali priliku da šminkaju stotine posetilaca uz asistenciju profesionalnog tima, na čelu sa Miroslavom Lakobrijom, stručnjakom za specijalne filmske efekte. Kao deo programa 20. festivala, mladi su imali priliku da budu deo radionice režije koju je držao reditelj Danilo Stanimirović, kao i da prisustvuju panel diskusijama.

Đ. B.

Fotografije Lilit Andrić