Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” ove godine puni svoj 18. rođendan. U MTS dvorani u Beogradu publika će od večeras, 16. septembra, do 21. septembra imati priliku da uživa u osam ostvarenja najbolje evropske produkcije. Sastavni program od sedam filmova ove godine dopunjen je specijalnom projekcijom.

Ove godine, posle dve godine pandemije, festivalu će se ponovo pridružiti i selektor Tue Stin Miler iz Danske, a beogradskoj publici će se predstaviti većina autora, među kojima je i čuveni poljski autor Pavel Lozinski čiji je “Film sa balkona” odabran za otvaranje.

Scena iz filma „Film sa balkona“

Na zatvaranju će biti prikazan dokumentarac “Matter Out of Place” austrijskog reditelja Nikolausa Gejrhaltera, a specijalna projekcija filma “Zaborav” (2008) biće održana u znak sećanja na nedavno preminulu holandsku umetnicu Hedi Honigman.

Scena iz filma “Matter Out of Place”

Ovogodišnji festival ima i jednu ekskluzivu: biće prikazan film “Mladi Platon”, veliki dokumentaristički hit, neposredno pred njegovu američku bioskopsku premijeru. Irski proslavljeni par, rediteljka Niasa Ni Kinon i producent Dejvid Rejn dolaze u Beograd samo na tri dana i odavde lete ka Njujorku gde ih čekaju bioskopske promocije i premijera

Ostatak programa kao i sve servisne informacije o predstojećem festivalu možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Z. J.

Fotografije: Festival “7 veličanstvenih”