Žiri 40. Festivala filmskog scenarija doneo je jednoglasnu odluku i odlučio da prva nagrada za scenario pripadne Stevanu Filipoviću i Mileni Bogavac za film Pored mene.

Ekipa filma Pored mene, danas u Vrnjačkoj Banji.
Ekipa filma Pored mene, danas u Vrnjačkoj Banji.

Predrag Perišić, Goran Radovanović i predsednik žirija Nebojša Bradić obrazložili su nagradu sledećim rečima: „Autori analiziraju rizike odrastanja adolescenata u školskom sistemu kroz pojedinačne sudbine junaka koje reflektuju socijalne grupe i društvo u celini. Film uspostavlja široku i neposrednu komunikaciju sa generacijama koje se u njemu prepoznaju.“

Ilija Labalo, Paluba ispod Tarazija.
Ilija Labalo, Paluba ispod Tarazija.

Druga nagrada za scenario je pripala Nikoli Ljuci i Staši Bajac za Vlažnost („Autori skidaju maske sa idealizovane slike savremenog braka i porodice, razbijajući koncencije i pomerajući granice slobode“), dok je treća nagrada dodeljena scenarističkom triju  filma Dobra žena (Mirjana Karanović, Stevan Filipović i Darko Lungulov).

Mirjana Karanović i Ivan Velisavljević na konferenciji za štampu, Vrnjačka Banja.
Mirjana Karanović i Ivan Velisavljević na konferenciji za štampu, Vrnjačka Banja 2016.

Žiri je specijalnu nagradu za scenario dodelio reditelju/scenaristi Momiru Miloševiću za njegovo debitantsko ostvarenje Otvorena. I to nije sve. Prošle godine uspostavljenu  Nagradu Ilustrovane Politike „Slavko Lazarević“  dobio je  film Paluba ispod Terazija  (scenario: Dušan Zarić, Dejan Vlaisavljević Nikt i Ilija Labalo).

otvorena_poster_digital_preview_(1)

tekst i foto: Đorđe Bajić