U toku je snimanje dugometražnog igranog filma „Abrakadabra“ u režiji Filipa Gajića, koji je ujedno i scenarista ovog ostvarenja. Film nastaje pod okriljem kuće Fokus prodakšn i Fonda Abarid.

Radnja filma je smeštena u osamdesete godine 20. veka, neposredno pred Titovu smrt. Seljančica Ruža stiže u jednu dorćolsku avliju s obramicom preko ramena u kojoj su korpe sa sirom i jajima. Ostaje među tim ljudima, tumači snove, predviđa buduće dane. Ubrzo među njih stiže kuga, stanari avlije bivaju stavljeni u karantin. Tema filma je kako je izgledao i kako je ispario način života u kojem je bilo daleko manje društvenih anomalija, izgubljenosti, samoubistava, ubistava, nasilja fizičkog i digitalnog nad pojedincem čime je surovo obeleženo savremeno doba. O ljudima koji su nesvesno u sebi nosili misao Dostojevskog a to je da se treba zadovoljiti skromnom sudbinom. Ovaj film neće otkriti zašto je duh klonuo već će prikazati kako je izgledao duh kada je svet bio mnogo više po meri čoveka, a manje po meri šablona i čipa. Da li je moguće uspostaviti takav način života ikada više?

Direktorke fotografije su Ivana Rajić i Tanja Drobnjak, scenograf Milorad Кalanj, kostimografkinje Ana Mićković i Julija Кnežić, dok muziku komponuje Rambo Amadeus. Za zvuk je zadužen Vladimir Janković Slonče, asistent reditelja je Aleksa Pantić, pomoćnik režije Damjan Plamenac, a skripter je Iva Кijevčanin.

U filmu igraju: Milica Glogovac, Danilo Кlinčar, Stevan Šerbedžija, Ivona Momirović, Petar Miljuš, Aleksandra Plahin, Milan Pelivanović, Nikola Đorđević, Nina Stamenković, Strahinja Padežanin, Danka Maksimović, Škabo, Boba Stojnić, Кatarina Žutić, i drugi.

Jedna od specifičnosti ovog ostvarenja je to što je Filip Gajić javno oglasio prodaju nad ovim igranim filmom kako bi mogao da finansira samu proizvodnju filma.

Javno oglašavam prodaju vlasništva nad igranim filmom koji ćemo snimiti i realizovati do kraja maja 2021. Vlasništvo filma može da se kupi u crlosti ili u procentima. Novac od prodaje zapravo je potreban da se isfinansira proizvodnja filma“, tom priklikom je istakao Gajić.

A upitan da nam pojasni suštinu ovog svog novog filmskog ostvarenja, Filip Gajić je citirao velikog Belu Hamvaša: „Zašto zemlja nije hram, već bolnica i tamnica i ludnica?

Filip Gajić je mahom pozorišni glumac i reditelj, a i inicijator Dorćolskog narodnog pozorišta.  Pre nekoliko godina pred publiku je stigao dugometražni igrani film Sizif K., koji je on napisao, producirao i režirao, a u kome je odigrao i jednu od manjih uloga.

Zoran Janković