SRB ENG

Filmovi Žike Mitrovića, Miće Popovića i Radoša Novakovića u filmskom maratonu RTS-a

16. maj 2020. | Autor: Zoran Janković
I sutra, u nedelju, 17. maja, vas na Drugom programu Radio televizije Srbije (RTS) očekuje mini-filmski maraton klasika jugoslovenske i srpske kinematografije. Ovoga puta na programu će u nizu biti prikazana tri dobro znana dugometražna igrana ostvarenja.

Prvi su na programu Gorke trave (1966) Živorada Žike Mitrovića, sa Irenom Papas, Radmilom Gutešom i Petrom Banićevićem u glavnim ulogama. Dve decenije posle rata, bivša logorašica odbija da svedoči protiv ratnog zločinca, njenog mučitelja iz koncentracionog logora. Ne našavši mir u posleratnom svetu, pritisnuta anonimnim pretećim pismima neonacista, i uprkos podršci koju joj pruža stari prijatelj, odlazi u smrt.

Roj je jugoslovenski film iz 1966. godine. Režirao ga je Miodrag Mića Popović, koji je napisao scenario zajedno sa Borislavom Mihajlovićem Mihizom. Uloge tumače: Mira Stupica, Rade Marković, Svetolik Nikačević, Danilo Bata Stojković, Olivera Katarina… Za vreme Prvog srpskog ustanka, 1804. godine, u tek oslobođenoj zemlji, sudi se Srpkinji, za izdaju muža, junaka, Turcima. Pletu se komplikovane niti istine, dok prave motive izdaje ne sagleda mudri i neutralni pčelar, Turčin.

Radnja filma Vetar je stao pred zoru (1959) Radoša Novakovića se događa u okupiranom Beogradu za vreme Drugog svetskog rata. Članovima iz Jasnine grupe je sumnjivo njeno neočekivano otpuštanje iz okupatorske Specijalne policije pa počinju da je izbegavaju. Jasna saznaje i saopštava članovima grupe da su izdani ali time im postaje još sumnjivija. U akciji koja uspeva zahvaljujući angažovanju Jasne njeni drugovi se uveravaju u njenu odanost. U filmu igraju:  Radmila Radovanović, Branko Pleša, Antun Vrdoljak…

Detaljnu satnici možete nači ovde: https://www.rts.rs/page/tv/sr/broadcast/21/rts-2.html?month=5&year=2020&day=17&

Z. J.