U subotu, 20. avgusta, svečanom ceremonijom otpočeće otvaranje 51. izdanja Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, šire poznatog kao Filmski susreti u Nišu. Ove godine, odlukom selekcione komisije, dvanaest filmskih ostvarenja će se naći u trci za glavne i sve ostale nagrade ove dugovečne manifestacije.

DObra zena, domaci plakat

Selekciona komisija, koja je radila u sastavu Vladan Živković, Dejan Dabić i Ognjen Rakčević, donela je odluku da u zvanični takmičarski program Festivala uvrsti dvanaest filmova koji će biti prikazani na Letnjoj pozornici u gradskoj tvrđavi: Dnevnik mašinovođe, Sporazum, S one strane, Procep, Dobra žena, Igra u tami, Otadžbina, Pored mene, Smrdljiva bajka, Inkarnacija, Braća po babine linije i Vlažnost.

Niš Filmski susreti program

Narečena komisija je pojasnila i naglasila da je odlučivala isključivo na osnovu kriterijuma koji su vezani za glumačka ostvarenja i glumce, kao i za činjenicu šta je najcelishodnije za festival ovakvog tipa da u obzir budu uzeti i filmovi u kojima su srpski producenti manjinski, ali glumci iz Srbije igraju glavne uloge. Osim pomenutih, na zatvaranju festivala biće prikazani kao gostujući, dokumentarni filmovi nastali u Nišu: Lutajuća srca – arhiv emocija i Radnički je ljubav Niša.

Dejan Dabić nam je otkrio detalje u vezi sa novim izdanjem Filmskih susreta.
Dejan Dabić nam je otkrio detalje u vezi sa novim izdanjem Filmskih susreta.

Dejan Dabić, selektor i član Direkcije 51. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu, ovim rečima nam je predstavio i pojasnio specifičnosti ovogodišnjeg izdanja ove popularne filmske fešte: „Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, ili kako ga svi popularno nazivaju Filmski susreti u Nišu, osim što je jedinstven festival u svetu sa takvom tradicijom, na eks-jugoslovenskim prostorima bio je najvažniji domaći filmski festival posle FJIF u Puli. Ovogodišnji festival se posle 18 godina vraća u nekadašnji Festivalski centar na keju, u renoviranu zgradu Oficirskog doma (značajnog i za našu nacionalnu istoriju, naročito u Prvom svetskom ratu) koji je u zlatno doba Festivala bio poznat i kao Dom mladih. Izuzetno funkcionalan enterijer i eskterijer Oficirskog doma omogućiće najrazličitije prateće manifestacije – od obnavljanja nekadašnjeg kontakt programa Tačno u podne, pres konferencija sa glumcima iz filmova koji su prikazivani prethodne večeri na Letnjoj pozornici u tvrđavi, do studentskog programa koji će okupiti studente glume sa akademija u Banjaluci, u Cetinju, u Beogradu i u Novom Sadu. Jedna od gradskih ulica biće zatvorena za saobraćaj i u njoj će se odvijati deo pratećih programa festivala ispred bioskopa Kupina, kao i u parku Svetog Save na Bulevaru Nemanjića. Dakle, kao i u najbolje doba Festivala, ceo grad će biti u znaku glumačkog festivala. Mali hendikep festivala može biti činjenica da je Direkcija Festivala formirana relativno kasno, pa je bilo malo vremena za pripremu Festivala i pozive svim glumcima iz Srbije i regiona koje smo želeli da dovedemo, ali već sada znamo da će odziv za 51. Filmske susrete biti veći nego na nekoliko prethodnih. Ako mi je dozvoljeno da budem ličan, sa nestrpljenjem očekujem ponovni susret, nakon toliko vremena, Žarka Lauševića i publike u niškoj tvrđavi u ambijentu u kojem će biti više od 3.000 gledalaca.“

vlaznost_20160204_210535

Kako su javile Južne vesti, Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, obećao je danas da besplatne propusnice za Filmske susrete neće biti deljene gradskim funkcionerima i direktorima gradskih preduzeća i ustanova, već uspešnim učenicima i sportistima.

Dnevnik mašinovođe poster

Kao što smo već najavili, ovogodišnji dobitnik Nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos glumi u domaćem igranom filmu je Lazar Ristovski.

Poster filma Pored mene

Novo izdanje Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma trajaće sve do 26. avgusta, a više o glavnom i svim pratećim programima možete saznati na zvaničnom sajtu festivala.

 Zoran Janković