Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma Mister Vorky biće održan sedmi put od 19. do 23. avgusta, u onlajn formatu.

U dve takmičarske večeri programa jednominutnih filmova, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 80 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja iz 30 zemalja sveta. O nagradama u konkurenciji jednominutnih filmova odlučivaće domaći tročlani žiri u sastavu: Vanja Kovačević, montažerka i rediteljka, Dimitrije Vojnov, scenarista i filmski kritičar i Vladimir Grbić, pozorišni i filmski glumac.

Pored takmičarskog programa jednominutnih filmova, po prvi put će biti prikazani kratkometražni filmovi (dužine do 25 minuta) u takmičarskom programu pod nazivom9413“. Za ovaj program odabrano je 10 filmova, od kojih su neki bili prikazani na najvećim svetskim festivalima poput Berlinala i Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće Greg De Cuir, filmski kustos, teoretičar i prevodilac iz Beograda.

U obe takmičarske konkurencije biće prikazano ukupno 12 domaćih filmova. Devet jednominutnih ostvarenja i tri kratkometražna filma – Šerbet“ Nikole Stojanovića, „Mandela efekat“ Mihajla Vitezovića i Život“ Nenada Teofilovića.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „The Magnificent Seven – Heroji Holivuda“, koja objašnjava situaciju heroja i superheroja u savremenom svetu a posvećena je Vorkapiću i njegovim saradnicima u Holivudu. Temu će pratiti istoimena virtuelna izložba. Od pratećih programa izdvajamo Radionicu glume, čiji mentor je član žirija Vladimir Grbić, program posvećen Vladimiru Vladi Petriću, teoretičaru, reditelju i profesoru filmske umetnosti, koji je preminuo prošle godine, kao i dokumentarnu emisiju o otkrivanju spomen-ploče Slavku Vorkapiću u Dobrincima, 2006. godine.

Vladimir Vlada Petrić

Za vizuelni dizajn plakata i nagrade festivala pobrinuli su se lokalni umetnici Dejan Delić i Branislav Crvenković, a autor animiranog džingla festivala je Mihajlo Dragaš. Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma, uz podršku lokalnih partnera i medijskih sponzora.

Svi programi biće dostupni na linkovima u toku pet festivalskih dana na sajtu http://vorkyteam.rs/, kao i na društvenim mrežama https://www.facebook.com/mistervorky/ i https://www.instagram.com/mistervorky/.

Animirani džingl  festivala možete pogledati ovde:

Svi programi će biti dostupni onlajn za besplatno gledanje u toku festivala.