Ove godine Filmski festival u Montrealu slavi četrdeseti rođendan, a u programu ovogodišnjeg izdanja, koje će se odigrati od 25. avgusta do 5. septembra, mesto je izborilo par ostvarenja srpskih autora.

DOBRICA poster

Tako će u takmičarskom programu World Competition svetsku premijeru imati Ime: Dobrica, prezime: nepoznato, film Srđe Penezića, sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi, dok će u okviru programa Focus on World Cinema biti prikazan Dnevnik mašinovođe scenariste i reditelja Miloša Radovića, sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi.

Dnevnik mašinovođe, Lazar Ristovski

Osim toga, u Montrealu se naći i Ustav Republike Hrvatske, novi film hrvatskog reditelja Rajka Grlića, a u kome glavnu ulogu tumači poznati srpski glumac Nebojša Glogovac. Montažer ovog Grlićevog filma je Andrija Zafranović, montažer sa beogradskom adresom, dok su se u timu koji se bavio zvukom našli i ovdašnji Nemanja Novičić i Nenad Vukadinović.

Ustav republike hrvatske

Jedan od najcenjenijih srpskih reitelja, Goran Marković, ove godine je pozvan da bude u žiriju. Marković je, inače, već tri puta nagrađivan u Montrealu, a 2003. godine je za ostvarenje Kordon ovenčan i gran-prijem.

Zoran Janković