Mina Petrović, mlada montažerka i rediteljka, trenutno je u postprodukciji (koja se obavlja u Beogradu) novog joj kratkog dokumentarnog filma radnog naslova „Jabuka i dve trešnje“ (An Apple and Two Cherries). Film je snimljen na slovačkom jeziku, a glavna junakinja je Katarina Bajkajova.

Katka je mlada vajarka iz Košica. Postavljajući pitanje pozicije žena, a posebno umetnica u Slovačkoj i globalno, dolazi i do sopstvene istine – bolnih i traumatičnih iskustava iz prošlosti koja potom transformiše u trodimenzionalna vajarska dela. Iako smo rođenjem smešteni u određenu porodicu i geografski položaj, umetnost nam daje slobodu da formiramo sopstvene želje a potom ih i materijalizujemo u toku naših života.

Ovaj kratki dokumentarni film je snimljen u okviru rezidencije „Tabačka Forward“ u Košicama i prva učesnica rezidencije je Mina Petrović (kao i jedina iz Srbije). Jedini uslov rezidencije je bio da se snimi kratki dokumentarni film o ženskom liku iz Košica.

Scenaristkinje: Katarina Bajkajova, Mina Petrović, Rodova Kolbaška

Režija, direktorka fotografije, montaža: Mina Petrović

Dizajnerka zvuka: Aleksandra Mitrović

Produkcija: Tabačka Forward Residency

Mentorka: Barbora Berežnakova

Mina-Petrović.

Mina Petrović je rođena 1991. godine u Beogradu. Završila je Srednju školu za dizajn (2010), kao i osnovne i master studije na smeru Filmska i TV montaža na FDU u Beogradu (2014/2020). Masterirala je sa svojim prvim dugometražnim dokumentarnim filmom „Viktorija, 15“ i pisanim radom pod nazivom „Višedecenijski razvojni put muzičkog dokumentarca“, sa prosekom 10.00. Dobitnica je nagrade za najbolju montažu za film „Blizanci satkani od sna“, reditelja Seada Šabotića i Lee Vahrušev, na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs (2020) kao i nagrade za najbolju montažerku u 2020. godini „Marko Glušac“ na Festivalu autorskog filma. Njen dokumentarni film prvenac „Viktorija, 15“ dobio je posebno priznanje na festivalu Dok’n’Ritam (2020).  Iste godine se učlanjuje u UFUS (Udruženje filmskih umetnika Srbije) kao režiser dokumentarnih filmova i ostvaruje status samostalnog umetnika. Montirala je dugometražni dokumentarni film „Rampart“ (2021), reditelja Marka Grba Singha, koji je imao svetsku premijeru na 74. izdanju filmskog festivala u Lokarnu.

Zoran Janković