Svečanim defileom učesnika, vatrometom i dodelom nagrade “Živojin Žika Pavlović” makedonskom reditelju, scenaristi i piscu Milču Mančevskom, priznanja koje se dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, u Narodnom pozorištu u Leskovcu počeo je 15. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE).

Makedonski sineasta Milčo Mančevski

Mančevski je nagradu primio iz ruku gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, a zatim je otvorio festival, kratko rekavši: “Hvala na nagradi. Festival je otvoren”.

Umetnički direktor festivala, reditelj Darko Bajić zahvalio se publici i građanima Leskovca:

“Vi ste, svima nama koji radimo za LIFFE, dali snagu i energiju da izdržimo i da vam pravimo sve bolji festival, jer ste vi sve brojniji. Imamo i jednog filmofila za gradonačelnika, i ja mu se zahvaljujem što gleda svaki naš film, što na pravi način voli i poštuje sve one koji dođu u ovaj grad.”

Umetnički direktor LIFFE-a, reditelj Darko Bajić

U ime organizatora Leskovačkog kulturnog centra goste je pozdravila direktorka Sanja Conić koja je ocenila da je LIFFE izrastao u jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u Srbiji.

Na festivalu je tokom deceniju i po postojanja prikazano više od 300 filmova pred oko 90.000 gledalaca, a na otvaranju 15. LIFFEa premijerno je prikazan film “Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića, sina Živojina Žike Pavlovića.

Na otvaranju 15. LIFFE-a

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

I. A.

Fotografije: Fadil Šarki