Dugometražni igrani film “Sveta Petka – Krst u pustinji” reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića prikazuje se na repertoaru srpskih bioskopa, u distribuciji Art Viste, od 8. septembra 2022. godine, i do danas su ga pogledala 32.753 gledalaca (38.407 – uključujući Bosnu i Hercegovinu). Film je, podsetimo, imao svetsku premijeru 29. avgusta 2022. na 44. izdanju prestižnog Moskovskog filmskog festivala (u programu “Oko sveta za osam dana”), nakon čega je usledila nacionalna premijera, 6. septembra u MTS Dvorani u Beogradu.

Naslovnu ulogu u filmu tumači Milena Predić. Na pitanje kako se pripremala za ulogu, glumica je rekla: “Prepoznala sam da je to uloga za mene, da moja glumačka duša može da je iznese. Nastanak mog viđenja Svete Petke je bio kolektivi čin svih nas koji smo bili prisutni na snimanju. Ima onaj divan citat Entonija Hopkinsa – ‘Veruj! Veruj! Veruj!” – njim sam se rukovodila. Pistupila sam priči otvorenog srca, i u zajedništvu sa tom pustinjom i ekipom stvorila lik svetiteljke. Rad sa Hadžijem je bio dragocen – on fantastično zna sa glumcima i ima to pitomo srce i dušu. Za njega je rad na filmu neka vrsta plemenite igre, blag je i sa njim je lako sarađivati. Sve je to meni, kao glumici, znatno olakšalo ono što je trebalo da uradim. Imala sam sjajno vođstvo i podršku, i kada to imate sve ide mnogo lakše, čak i kada je jedna ovako zahtevna uloga u pitanju.”

Milena Predić tumači naslovnu ulogu

Reditelj Hadži-Aleksandar Đurović i njegova ekipa nas vode kroz 40 godina iskušenja, dubokih unutrašnjih borbi, ali i sveprisutne vere. S jedne strane, moderan u izrazu i ritmici kadrova, film nam donosi priču staru vekovima, koja i danas snažno živi u vernicima i poštovaocima Svete Petke. Prateći život pobožne mlade Paraskeve, u filmu “Sveta Petka – Krst u pustinji” upoznajemo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja.

“Sveta Petka – Krst u pustinji” je istinita biografska drama zasnovana na romanu “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović koji je prvi put objavljen 2001. godine, i koji je do sada doživeo brojna izdanja. Pored Milene Predić, u filmu glume Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski i Mladen Sovilj, kao i nekoliko jordanskih glumaca. Scenario za film o životu najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja napisali su Ljiljana Habjanović Đurović i Hadži-Aleksandar Đurović.

“Sveta Petka – Krst u pustinji” je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog centra Srbije, ali i od strane Kraljevskog filmskog centra Jordana. Izvršni producent je Milovan Đurović, a koproducent je Khaled Haddad. Producentske kuće “Aleksandrija Film” iz Beograda i “Jordan Pioneers” iz Jordana su ovom saradnjom ostvarile prvu koprodukciju te dve zemlje, a film je sniman na lokacijama u jordanskim pustinjama, Srbiji i Rumuniji – u Jašiju, gde se i danas nalaze mošti Svete Petke.

Scena iz filma

“Snimanje se odvijalo po etapama”, objašnjava Milena Predić i dodaje: “Prvo su u Srbiji, tokom 2018. godine, snimljene scene u kojima se obrađuje detinjstvo svetiteljke, a 2019. smo otišli u Jordan. Izuzetno mi je drago što je veći deo filma snimljena u toj dalekoj zemlji, pošto do poslednjeg trenutka nismo znali da li će biti zaokružena finansijska konstrukcija potrebna za taj put. Ti prekrasni beskrajnji pustinjski predeli odgovaraju priči i pomogli su da film u vizuelnom smislu gledaocima ponudi nešto zaista posebno. Pustinja, i boje koje se u njoj smenjuju tokom dana i noći, taj susret peska i kamena, pa oaze koje donose jedno neverovatno iskustovo kada ih vidite i u njih zakoračite… Naš film je to što jeste i zahvaljujući jordanskoj pustinji Vadi Rum. Deliblatska peščara je bila alternativa u slučaju da se izjalovi dogovor sa Jordanom, ali da smo tamo snimali film svakako ne bi bio toliko vizuelno moćan. Takođe, istakla bih sjajnu muziku Ane Krstajić i dizajn zvuka koji je nadgledao Ronald Vajs, čovek sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom – zvuk i slika su zaista savršeno uklopljeni, što stvara posebnu atmosferu i ugođaj.”

Na pitanje – šta je ono, pored sjajne fotografije i muzike, što preporučuje filma “Sveta Petka – Krst u pustinji” – Milena Predić kaže: “Emocija i katarza. To su ključne reči. Film ostavlja snažan utisak, nije za jedno gledanje i jednokratnu upotrebu. Nakon njega dobijete želju da se zamislite o onome što ste videli. Usudila bih se da kažem da naš film i oplemenjuje i da poseduje jednu posebnu atmosferu. Ovo nije samo film za ljude koji su u veri, ili čitaoce Ljiljane Habjanović Đurović, već za sve one koji žele da razmišljaju o svom religioznom biću koje su osetili u sebi, ili uopšte o svom biću. Ta priča jeste hrišćanska i religiozna, ali je toliko univerzalna da u njoj mogu svi da se prepoznaju. To je priča o iskušenju, slabosti, padu i uzdizanju, to što je mučilo Svetu Petku u pustinji muči i sve nas u savremenom životu.”

Pored reditelja, scenariste i montažera Hadži-Aleksandra Đurovića, direktori fotografije na filmu bili su Bojan Rakić i Shafiq Olabi. Muziku za film je komponovala nagrađivana kompozitorka Ana Krstajić. Međunarodnu ekipu filma čine i scenografi Kiril Spaseski i Ayoub Nahhas, kostimografi Stefan Savković i Reham Ejjeh. Za dizajn zvuka su bili zaduženi Saša Mirosavljević i Roland Vajs, a za specijalne efekte Nebojša Rogić.

Đorđe Bajić

Fotografije: Đorđe Bajić, Aleksandrija Film