Snimanje psihološke drame sa elementima trilera “Lančana reakcija”, dugoočekivanog filmskog ostvarenja reditelja, glumca i producenta Dragana Bjelogrlića, koje nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS), počelo je 18. maja u Beogradu. Direktor FCS-a, Gordan Matić posetio je 13. juna snimanje ovog ambicioznog filma (ranije poznatog pod naslovom “Čuvari formule”) u Beogradu. Bjelogrlić i ekipa su u to vreme snimali enterijere u zgradi Arhiva Jugoslavije na Senjaku, koja je “glumila” parisku bolnicu „Kiri“.

Scenario za “Lančanu rekaciju” napisali su Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić, po motivima romana “Slučaj Vinča” Gorana Milašinovića. Radnja filma je smeštena u vreme “hladnog rata” i besomučne trke za nuklearnim naoružanjem. Glavna linija priče prati akcident koji se dogodio 1958. u naučnom institutu “Vinča”, nadomak Beograda, kada je došlo do nekontrolisanog zračenja u reaktorskoj hali, a koje je dovelo do toga da šestoro mladih istraživača bude izloženo veoma visokim dozama zračenja. Film je nadahnut istinitim istorijskim događajem o jednom od najznačajnijih momenata u modernoj medicini – prvom presađivanju koštane srži koje je izvedeno na ljudima.

Otkuda da je baš danas, više od šest decenije kasnije, ponovo probuđeno zanimanje za ovu temu, odgovara reditelj Dragan Bjelogrlić:

“Na filmu smo počeli da radimo pre pet-šest godina, nakon što me je privukla izuzetno zanimljiva priča koja u sebi spaja dva potpuno oprečna događaja. Priča o nastanku monstruzonog oružja – razarajuće nuklearne bombe, prerasla je u humanu priču o spasavaju ljudskih života. Tako je lančana reakcija smrti postala lančana reakcija života. Sticaj okonosti je doveo do toga da danas, dok snimamo film, čovečanstvo ponovo potresa strepnja od nuklearnog rata. Pre godinu dana, u eksplikacijama za ovaj projekat, pisao sam kako je svet u prošlosti bio podeljen na dva bloka i kako su svi ljudi na planeti živeli u strahu. Tada nisam ni slutio da će se sve to uskoro vratiti. Zato je humana poruka ‘Lančane reakcije’ aktuelnija i važnija nego ikad.”

Dragan Bjelogrlić (Foto Đorđe Bajić)

Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine: izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica… U filmu “Lančana reakcija” glume istaknuti francuski glumci Aleksis Manenti (dobitnik nagrade “Cezar” za film “Jadnici”), Žeremi Laert i Olivije Bartelemi, dok srpski deo ekipe predvode Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Radivoje Bukvić, srpski glumac sa zavidnom karijerom u Francuskoj, u filmu “Lančana rekacija” glumi dr Dragoslava Popovića, naučnika koji se tokom pedesetih godina prošlog veka specijalizovao za postavljanje nuklearnih reaktora. Igrom slučaja, do akcidenta na jednom od njegovih projekata došlo je baš u “Vinči”, kada se Popović nalazio “na svom terenu”. Bukvić ističe:

Radivoje Raša Andrić i Gordan Matić (Foto Đorđe Bajić)

“Ovo nije dokumentani film, tako da su nam bile dozvoljene određena dramaturške slobode. Priča jeste nadanuta istinitim događajem, s tim da je naš glavni cilj da napravim što uzbudljiviji film. U tom kontekstu je i lik doktora Popovića doživeo određene izmene u odnosu na svoj istorijski uzor.”

Bukvić je izuzetno zadovoljan što je deo Bjelogrlićevog projekta:

“Pola uloge je na franacuskom, a pola na srpskom, tako da sam ušao u svoje dve omiljene glumačke ‘cipele’. Osećam da mi je ovde mesto, tim pre što na ovom projektu spajam francusku i srpsku kulturu. Nisam verovato da će doći dan kada ću glumiti na francuskom u Srbiji, i to u jednom srpskom filmu, ali to se dogodilo i veoma sam srećan zbog toga. Sve to mi daje veliki podstrek i daću sve od sebe da ovaj projekat bude što bolji.”

Na snimanju filma „Lančana reakcija“ (Foto Đorđe Bajić)

Francuski segment “Lančane reakcije” bio je jedan od najzahtevnijih aspekata filma, što Dragan Bjelogrlić objašnjava:

“Želeo sam da film poseduje autentičnost, što je podrazumevalo snimanje u Francuskoj i učešće francuskih glumaca. Sada, kada snimamo već nekoliko nedelja, mogu sa zadovoljstvom da kažem da sve odlično funkcioniše. Želim da naglasim da mi je dosta pomogao Aleksis Manenti, francuski glumac naših korena, koga sam prvog pozvao da glumi u filmu. On je veoma privržen našem prostoru i govori naš jezik, tako da mi je pritekao u pomoć prilikom potrage za francuskim glumcima koji u filmu imaju veoma važne uloge.”

Kostimografkinja Marina Mednica je prošle godine oduševila kostimima u filmu “Nečista krv – Greh predaka”, a “Lančana reakcija” predstavlja za nju novi veliki izazov.

“Karaktere gradim kroz kostim, ali na način na koji je blizak današenjem senzibilitetu. Tokom godina rada došla sam do zaključka da, bez obzira na epohu u koju je smeštena radnja, mi zapravo uvek snimamo savremeni film zato što današnji gledalac posmatra kostime savremenim pogledom. Film je fikcija, nije puka istorijska ilustracija, pa smo zato odlučili da kostimi u ‘Lančanoj reakciji’ budu, uz sva poštovanja epohe, komunikativni sa današnjom estetikom“, priča Medenica i pojašnjava:

Kostimografkinja Marina Medenica (Foto Đorđe Bajić)

“Pedesete sa sobom nose elegantnu modu, odela i kravate, kratke jakne i pantalone sa faltama, ravne ženske siluete, ali i žipone, Dior liniju prilagođenu uličnoj modi. Pošto je radnja smeštena u Jugoslaviju i Francusku namera nam je da i kostimom podvučemo razlike između te dve zemlje. Jugoslavija je u to vreme bila pod uticajem italijanske mode, dok je Pariz važio za prestonicu stila i plenio elegantnošću. Srpski likovi, a posebno mladi naučnici, nose svedenu i veoma stilizovanu odeću. Lik Aleksandra Leke Rankovića, koga tumači Dragan Bjeloglić, biće, shodno svojoj poziciji, najbolje obučen u filmu. Naši političari su u to vreme veoma vodili računa o tome kako će se obući, a Rankovićeva pojava to najbolje reperezentuje.”

Na snimanju filma „Lančana reakcija“ u Beogradu (Foto Đorđe Bajić)

Filmski centar Srbije je u junu 2016. podržao projekat filma “Lančana reakcija” (tada pod nazivom “Čuvari formule”) na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, i to sa iznosom od 50 miliona dinara. Film produciraju Cobra film i United Media, a koproducenti su “Perfo Production” (Slovenija), “Bitter Frames Production” (Crna Gora) i “Skopje Film Studio” (Severna Makedonja). Nakon Beograda, kako je za sajt FCS-a rekao Dragan Bjelogrlić, planirano je da se snimanje nastavi u Sloveniji i Francuskoj. Drugi deo snimanja je zakazan za jesen, dok se premijera “Lančane reakcije” očekuje u drugoj polovini 2023. godine.

Đorđe Bajić

Fotografije: Đorđe Bajić