Dodela nagrada Srpskog filmskog festivala u Čikagu za 2019. i 2021. godinu održana je danas u prostorijama Filmskog centra Srbije (FCS) u Beogradu, a među laureatima su reditelji Srdan Golubović i Goran Radovanović, kao i glumci Tihomir Stanić, Nataša Ninković, Anita Mančić, Miloš Biković, Goran Bogdan i Anđelka Prpić.

Diplome i nagrade Srpskog filmskog festivala u Čikagu (Foto Monika Husar)

Direktor FCS Gordan Matić, kao domaćin dodele priznanja, ukazao je na važnost festivala u Čikagu koji neguje srpsko filmsko stvaralaštvo.

“Srpski filmski festival u Čikagu je jedna od bitnih stanica za naše filmove, naročito u Severnoj Americi. To je festival koji duže od decenije širi ono što mi ovde stvaramo, a predstavlja i budućeg strateškog partnera srpske kinematografije. Festival je postao neprofitna organizacija što će nam omogućiti novu saradnju na način koji do sada nije bio moguć. To će nam otvoriti mogućnost kvalitetnije saradnje sa Severnom Amerikom kako na polju vidljivosti naših filmova, tako i kod završetka filmova koje sufinansiramo ovde na različite načine”, rekao je Matić

Anđelka Prpić nagrađena je za ulogu u filmu „Jedini izlaz“ (Foto Monika Husar)

Tokom dodele, osnivač i direktor Srpskog filmskog festivala u Čikagu Slavica Petrović uručila je nagrade prisutnim stvaraocima. Glumac Tihomir Stanić je dobio nagradu za glavnu mušku ulogu u filmu “Delirijum Tremens” Gorana Markovića, dok je njegova koleginica Anđelka Prpić nagrađena za najbolju glumicu u trileru “Jedini izlaz” Darka Nikolića. Za najbolji film proglašena je drama “Otac”, a priznanje su primili reditelj Golubović (nagrađen i za režiju) i Jelena Mitrović, producentkinja ovog nagrađivanog dela.

Reditelj Srdan Golubović nagrađen je za režiju filma „Otac“ (Foto Monika Husar)

Ostali laureati su: Nataša Ninković (najbolja glavna ženska uloga u “Ajvaru” Ane Marije Rosi), Anita Mančić (najbolja sporedna ženska uloga u “Delirijum tremensu”), Miloš Biković (najbolji glavni glumac u filmovima “Južni vetar 2” i “Hotel Beograd”), Goran Bogdan (najbolja muška uloga u “Ocu”), i Goran Radovanović, reditelj dugometražnog dokumentarnog filma “Makavejev – Proces u bioskopskoj sali”.

Glumac Tihomir Stanić nagrađen je za glavnu ulogu u filmu „Delirijum tremens“ (Foto Monika Husar)

Podsetimo, osmi Srpski filmski festival u Čikagu, pod sloganom ”Film je san, festival je magija”, održan je od 3. do 5. decembra 2021. u bioskopu “Pickwick Theatre” u mestu Park Ridž, predgrađu Čikaga. Prikazani su filmovi: “Južni vetar 2 – Ubrzanje” Miloša Avramovića, grčko-američki ”Božiji čovek” Jelene Popović, “Otac”, “Jedini izlaz”, “Pucnji u Marseju” Gordana Matića, dokumentarac o Zoranu Radmiloviću – “Glumčina”, “Makavejev – Proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića i rusko-srpski film “Hotel Beograd”.

Selektor festivala u Čikagu, Aleksandar Vlajković, inače jedan je od inicijatora ovog festivala pre 10 godina, napomenuo je da trenutno u svetu postoje još samo dva festivala srpskog filma, u Australiji i Kanadi, dok je ovaj u Čikagu najmasovniji.

“Glavni cilj je da se na ovaj način predstavi naše filmsko stvaralaštvo u Americi, ne samo srpskom narodu koji živi tamo, već svima, a poznato je da u Čikagu živi najviše Srba od svih mesta u SAD. Ovako može da se stvara osnova za saradnju i povezivanje oko snimanja novih projekata”, rekao je Vlajković i napomenuo da 2020. godine festival nije održan zbog pandemije korona virusa.

I. Aranđelović

Fotografije: Monika Husar