SRB ENG

Najava: „Delirijum Tremens“ Gorana Markovića

29. avgust 2019. | Autor: Zoran Janković
Nakon projekcija i učešća na FEST-u i festivalima u Sopotu, Vrnjačkoj Banji, Žabljaku i Nišu, novi film Gorana Markovića danas, u četvrtak, 29. avgusta, stiže i u redovnu bioskopsku distribuciju. Film je snimljen u produkciji Radio televizije Srbije (RTS), a distributer je kuća FAME Solutions.

Dramatične sudbine onih zauvek inficiranih pozorištem i glumom, nadahnule su Gorana Markovića da napiše Delirijum tremens. Priča prati poznatog glumca Dagija, koga igra Tihomir Stanić, koji se iznenada razboli i u bolnici, uz pomoć psihodrame, kreće u potragu za sopstvenim identiteom.

Tihomir Stanić je za ovu kreaciju već nagrađen za najboljeg glumca za ulogu u ovom filmu na ovogodišnjem Festu, a ovenčan je i nagradom „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu na „Sofestu“, kao i nagradom za najboljeg glumca na „Green Montenegro International“ filmskom festivalu na Žabljaku.

Film je snimljen u produkciji RTS-a po želji legendarnog srpskog Predraga Pece Ejdusa, koji je, nažalost, dočekao samo početak snimanja.Scenario za film, po vlastitom pozorišnom komadui, napisao je Goran Marković, inspirisan upravo Ejdusovom sudbinom, a okružen glumcima od svog rođenja, znatiželjan da otkrije šta pokreće one čiji život je gluma bez obzira na posledice koja ta predanost ili, čak, zavisnost nosi.

U filmu igraju i: Anita Mančić, Gorica Popović, Dragan Petrović Pele, Nada Šargin, Miodrag Miki Krstović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Svetozar Cvetković, Maša Dakić, Goran Daničić i Srđan Timarov. Direktor fotografije je Đorđe Arambašić, sa kojim je Goran Marković već sarađivao na filmu Slepi putnik na brodu ludaka (2016), takođe nastalom u produkciji RTS-a. Autor muzike je Zoran Simjanović, a scenografi su Aleksandar Cvijanović i Dragoslav Ivković. Montažeri su Tihomir Dukić i Marko Tisovec, a producentkinja Marija Bereta.

Goran Marković je autor hvaljenih, i nagrađivanih i voljenih filmova: Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa, Majstori, majstori, Variola vera, Tajvanska kanasta, Već viđeno, Sabitrni centar, Tito i ja

Zoran Janković