SRB ENG

Najava: „Između dana i noći“ (srpska manjinska koprodukcija)

03. jun 2019. | Autor: Zoran Janković
Počev od 6. juna u redovnoj bioskopskoj distribuciji u našoj zemlji naći će se  i još jedna koprodukcija Crne Gore i Srbije, „Između dana i noći“ prvi igrani dugometražni film crnogorskog reditelja Andre Martinovića.  Film je početkom maja 2016. godine podržao i Filmski centar Srbije u kategoriji sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

Premijera filma bila je na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu u takmičarskoj selekciji za najbolji debitantski film, dok je prvo prikazivanje u Srbiji bilo na ovogodišnjem FEST-u.

Scenario za film, u kojem se prepliću tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: kraj Drugog svetskog rata, vreme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije, napisao je sam reditelj Martinović, a film je snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji.

U svakoj od priča otac i sin će se naći u osobenim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja vlastite egzistencije. Odluke koje će morati da donesu, promeniće njihove živote zauvek.

„Podsticaj je došao iz stvarnosti, iz priče o bezuspješnoj potrazi jednog oca za sinom koji je nestao. U daljem „kopanju“ po materijalu, nailazili smo na detalje koji prevazilaze svaku fikciju, ali i izlaze iz okvira vjerovatnosti i nužnosti. Što nije dobro ni za film ni za stvarnost,“ rekao je reditelj Martinović dodajući „Kako smo, usljed produkcijskih problema, bili prinuđeni da promijenimo strukturu filma, učinilo mi se da između tri priče u čijem su središtu otac i sin postoji neka unutrašnja veza. Važnu ulogu ima i kategorija vremena. S tim što se, rekao bih, mi ne vraćamo u prošlost, nego je ta prošlost prisutna u aktuelnom trenutku vremena u filmu. To je izraz osjećanja da prošlost nije završena.“

Film je prikazan na desetak festivala, a reditelj – ujedno i profesor podgoričkog Fakulteta vizuelnih umetnosti okupio je poznatu glumačku ekipu među kojima su: Lazar Ristovski, Tihomir Stanić, Srđan Grahovac, Marko Baćović, Dubravka Drakić, Danica Ristovski i drugi. Direktor fotografije je Rade Vladić (Variola vera, Ljepota poroka, Tito i ja, Ubistvo s predumišljajem), scenograf Milenko Jeremić (Maratonci trče počasni krug, Lepa sela lepo gore, Crna mačka beli mačor), kostimografkinja Gordana Angelovski (Jug jugoistok, Kako su me ukrali Nemci), a treba istaći da su svoje mesto u ekipi filma našli i mladi studenti filmskih škola.

O ideji za nastanak svog prvog dugometražnog igranog filma, Martinović je za portal Filmskog centra Srbije izjavio sledeće: „Inspirisale su me sudbine više od deset hiljada ljudi nestalih u toku krvavog raspada bivše Jugoslavije ni do danas nijesu rasvijetljene. Prije neku godinu, u jednom listu se pojavila informacija o porodici koja je, tragajući za nestalim, angažovala određene ljude iz podzemlja, koji bi im, za novac, navodno dali informacije o mjestu na kojem će pronaći tijelo… Nekako u isto vrijeme, imao sam prilike da čujem i ispovijest čovjeka čiji je sin bio pilot JNA, a o čijoj sudbini ništa ne zna već osamnaest godina. On je tada rekao da, ne samo smrt njegovog sina, nego ni njegov život danas ne priznaju ni Srbija, ni Hrvatska. Nema ga ni u jednom dokumentu, kao da nije ni postojao. A on je imao sina… Te uzbudljive ispovijesti navele su nas da započnemo priču o jednom ocu koji traga za nestalim sinom po svojoj nekadašnjoj zemlji. Kada shvati da se ta potraga nikada neće završiti, on smišlja strašnu laž. Laž koja za njemu najbliže znači mogućnost da kako-tako prihvate prošlost i nastave sa svojim životima. Ta odluka reflektuje i dilemu koja se, rekao bih, postavlja pred svakog od nas, pa i društvo u cjelini. A riječ je o našem ukupnom odnosu prema nepredvidljivoj i nezavršenoj prošlosti. Na prvoj verziji scenarija, sarađivali su i pisci Josip Mlakić i Andrej Nikolaidis. Scenario je razvijan i u okviru CineLink selekcije Sarajevo Film Festivala, u svojevrsnoj filmskoj radionici koju je vodio Miroslav Ćiro Mandić.“

Producent filma je Ivan Đurović (Posljednje poglavlje, Atomski zdesna, Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa), a oslonac projekta je  crnogorska producentska kuća Artikulacija. Sprski koproducent filma je Zillion film (Belo odelo, Sutra ujutru, S one strane, Dnevnik mašinovođe). Distributer ovog filma u Srbiji je kuća MCF – Megacom Film.

Zoran Janković