SRB ENG

Najava: „Koja je ovo država“ Vinka Brešana (srpska manjinska koprodukcija)

03. april 2019. | Autor: Zoran Janković
Počev od sutra, četvrtka, 4. aprila, na redovan repertoar bioskopa u Srbiji stiže i novi film Vinka Brešana. Film „Koja je ovo država“, nastao je kao koprodukcija Hrvatske, Srbije i Poljske i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Tragikomedija i politička satira, Koja je ova država nastala je pod okriljem poroducentske kuće Interfilm, u koprodukciji sa srpskom producentskom kompanijom Zillion Films i Orka Production Studiom iz Poljske. Film su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Poljski  filmski institut i Eurimages.

Šta se dogodi kad ljutiti penzioneri ukradu iz grobova leševe Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana? Na ovo pitanje odgovara crna komedija Koja je ovo država koja prati nekoliko glavnih likova – suicidnog generala, jednog od ministara i grupicu penzionera – ljubitelja hrvatske fudbalske reprezentcije. Progonjen prošlošću i razočaran u ono što je Hrvatska postala, general Mikić sanja i mašta o svom samoubistvu, a ministar se bori sam sa sobom i onim što je politika od njega napravila, te se dobrovoljno zatvara u zatvorsku ćeliju, jer smatra da mu je tamo mesto. Revolt prema vlasti iskazuje i nekoliko prijatelja, penzionera, koji se odlučuju na opasan i nesvakidašnji korak – iskopavaju bivšeg predsednika Hrvatske, Tuđmana! Ipak, postaje im jasno, da svaka odluka koju žele sprovesti zavisi od političara, kojima je važno samo jedno – ostati na vlasti!

Likovi u filmu su Predsednik Republike Hrvatske, Predsednik Vlade RH, Ministar unutrašnjih poslova, Ministar pravosuđa…Glumačku postavu čine: Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Daniel Olbrychski, Dražen Kuhn, Sebastian Cavazza,  Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović,  Branko Cvejić, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki i mnogi drugi.

Scenario potpisuje Mate Matišić, direktor fotografije je Branko Linta, kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Damir Gabelica, montažerka Sandra Botica – Brešan, izvršna producentkinja Maja Vukić, a producent filma je Ivan Maloča.

Prema podacima BoxOfficeHR, u tamošnje bioskope je privukao 56,076 gledalaca, što predstavlja napredak u odnosu na najgledaniji domaći film u Hrvatskoj lane, Osmog povjerenika Ivana Salaja, koji je imao 31,828 gledalaca.

Film traje 117 minuta. Ovdašnji distributer je MCF Megacom Film,

Zoran Janković