SRB ENG

Najava: „Pijavice“ (2019) Dragana Marinkovića

19. septembar 2019. | Autor: Zoran Janković
Danas, 19. septembra, u redovnu bioskopsku distribuciju  stiže drama „Pijavice“ o večnoj temi neuništivosti špijunaže i njenom opstanku svuda i za sva vremena. Film je režirao Dragan Marinković.

Uvek motivisan književnim delima i istaknutim piscima reditelj i scenarista Dragan Marinković, reditelj i filmova Neka čudna zemlja, Vizantijsko plavo, Boomerang i Diši duboko, i ovaj put se okreće literaturi kao osnovi za snimanje dobre drame. Zajedno sa scenaristom Dušanom Spasojevićem, podstaknut istoimenim romanom Davida Albaharija koji je i koscenarista na filmu, Marinković snima ostvarenje prateći temu koja opravdava floskulu „jednom agent uvek agent“

Film Pijavice koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, privukao je  pažnju američke javnosti koja je, na nekim od svojih festivala film i nagradila – na  19. Beverly Hills Film Festivalu strane desetočlani  specijalni  žiri je film Pijavice proglasio najboljim igranim filmom tog fstivals. Na 52. Houston International Film Festival-u film je dobio Platinum Remi Award za film i Gold Remi Award za kameru.

Povodom prestižnih nagrada reditelj Dragan Marinković ističe: „Kada vam nagradu dodele ljudi, prilično značajni u svetu filma, koje ne poznajete, a sve se dešava na završnoj večeri u prisustvu dve stotine ljudi u hotelu „Ruzvelt” u LA gde su dodeljivani prvi Oskari, to ipak nesto znači.“

Ostvarenje, koje je snimano u Beogradu, Istri i „negde u svetu“ kao što se u filmu kaže, predstavlja malu jevrejsku priču s kraja 20. veka na trusnom području Balkana. Glavni junak, poznati književnik Petar Mirić, koji je iz patriotskih razloga bio deo „tajne službe”, želi da se vrati normalnom životu. To je nemoguća misija, jer svi koji su u njegovom okruženju pripadaju „nekome”. Bekstvo, ma koliko daleko, nije moguće…

Kada su mi u Americi rekli da je film istorijski, iznenadio sam se. U suštini to je tačno, jer se radnja filma dešava na samom kraju 20. veka, mada sam radnju doživljavao kao savremenu. Očigledno je da tema, na žalost, nema vremenskog ograničenja“ rekao je reditelj.

Osim glavne uloge koja je pripala glumcu Nikoli Đuričku u ostaim ulogama našli su se i Lazar Ristovski, Iva Mihalić, Tihomir Stanić, Marijana Janković, Toni Mihajlovski, Petar Božović, Ana Sakić i drugi. Ristovski i Marinković se ranije sarađivali na filmovima Neka čudna zemlja, Vizantijsko plavo i Bumerang, u kojima je Ristovski ostvario značajne uloge. Direktor fotografije na Pijavicama je Boris Gortinski, montažer Petar Marković, autori muzike Mate Matišić i Šimun Matišić a kostimografkinja Roza Trajčeski.

Dragan Marinković je i producent ovog filma, a film, koji je srpsko-hrvatsko-makedonska saradnja,  koproducirali su Lazar Ristovski, Ivan Maloča i Vladimir Blaževski. Izvršni producenti su Lazar Ristovski i Petar Ristovski. I Pijavice su nastale uz podršku Filmskog centra Srbije.

Više o filmu ovde: http://www.fcs.rs/domaca-premijera-pijavica-dragana-marinkovica-u-sklopu-fest-a-2019/

Distributer filma je juća MCF Mefacom Film.

Z. J.