SRB ENG

Najava: „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine (srpska manjinska koprodukcija)

07. mart 2019. | Autor: Zoran Janković
Zombi-komedija, „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ scenariste i reditelja Predraga Ličine, u Srbiji premijerno prikazana na FEST-u 2019, upravo ovog četvrtka stiže i u redovnu distribuciju u našoj zemlji. 

Reč je o filmskoj koprodukciji Hrvatske i Srbije , kao i dugometražnom igranom prvencu reditelja i scenariste Ličine; ovaj film je je nastao u produkciji hrvatske Kinorame i srpske kuće Art & Popcorn, uz podršku i Hrvatskog audiovizuelnog centra i Filmskog centra Srbije.

Sinopsis: Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na svetskom nivou vodi se još veća borba – voda je postala dragocenija od nafte. Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju da zarate, osvoje, unište, pa čak ni da ubace zombi-virus. Zagrebačkog bonvivana Miću (Krešimir Mikić), a čija je dnevna rutina zacrtana negde između salona za masažu, restorana i bioskopa u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić (Hristina Popović), zombi-epidemija zateći će potpuno nespremnog, ali će hrabro krenuti u Odiseju praćen svojom filmskom heroinom i probijaće se kroz svet zombija sa jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživeti. Epizodni likovi su Slovenci i Bosanci, nemački doktor, italijanska aktivistkinja i američki general.

U filmu Poslednji Srbin u Hrvatskoj pored Mikića i Hristine Popović glume i Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec,Marina Redžepović, Dušan Bućan, Jadranka Matković, Nikša Butijer,  Siniša Popović, Sergej Trifunović, Rene Bitorajac, Judita Franković Brdar,  Severina Kojić…. Direktor fotografije je Ivan Zadro, a montažer Tomislav Pavlić. Za dizajn zvuka bio je zadružen Julij Zornik, a muziku za film komponovali su Jura Ferina i Pavao Miholjević. Scenografkinja je Jana Piacun, kostimografkinja Selena Orb, šminkerka/maskerka Svetlana Gutić, a Miroslav Lakobrija je osmislio i izradio maske zombija.

Film traje 90 minuta. Ovdašnji distributer je kuća MCF Megacom Film.

Zoran Janković