Producenti Zone mrtvih i Mamule ovoga puta nam spremaju prvi srpski naučnofantastični igrani film. Snimanje Procepa trajalo je tokom marta i aprila 2015. godine na lokacijama u Beogradu i Pančevu. Procep (na engleskom The Rift) režirao je Dejan Zečević, ubedljivo najuposleniji srpski reditelj, kao i žanrovski posvećenik (horor T.T. sindrom, krimić Četvrti čovek, natprirodni triler Neprijatelj…). Scenario potpisuju Beri Kiting i Milan Konjević, tandem koji je pre dve godine sarađivao na još jednom domaćem žanrovskom filmu – hororu Mamula Milana Todorovića. Kako u najavi piše, Procep nam donosi uzbudljivu priču o timu američkih i srpskih agenata koji dobijaju zadatak da otkriju šta se dogodilo sa vojnim satelitom koji se srušio negde u istočnoj Srbiji. U potrazi za nestalim astronautom, agenti stižu do malog sela smeštenog na samom obodu šume. Nakon što naši junaci stignu na mesto pada i ne pronađu olupinu, naizgled rutinski zadatak se pretvara u borbu za goli život. Sile sa kojim se sukobljavaju nisu sa ovoga sveta…

Detaljniji opis filma nije dostupan pošto tvorci ne žele da pokvare iznenađenja koja su priredili budućim gledaocima. Ono što je sigurno jeste da Procep donosi brojna uzbuđenja i, kako nam je obećano, neočekivana poigravanja sa postulatima žanra. Producenti filma, Milan Todorović i Marko Jocić, osim toga, obećavaju i punokrvni žanrovski film koji će po dometima nadmašiti njihova prethodna ostvarenja, horore Zonu mrtvih i Mamulu. U prilog tome govori i podatak da Procep okuplja zanimljivu međunarodnu glumačku ekipu. Glavne uloge tumače legendarni Ken Fori, veteran američkog žanrovskog filma, i slovenačka glumica Katarina Čas. Fori je poznat po ulogama u horor klasicima Zora živih mrtvaca (Dawn of the Dead) i Iz druge dimenzije (From Beyond), kao i u pominjanom srpskom hororu Zona mrtvih. Holivudska karijera Katarine Čas je usponu – nakon zapažene epizode u Skorsezeovom Vuku sa Vol Strita, lepa Slovenka je prošle godine glumila pored Ala Paćina u blago komičnoj drami Deni Kolins. Pored njih dvoje, važne uloge u filmu imaju uvek rado viđeni Dragan Mićanović, američki TV/filmski veteran Monti Markam (Čuvari plaže, Dalas) i šesnaestogodišnji Denis Murić koji se proslavio ulogama u filmovima Enklava i Ničije dete.

„Posle međunarodnog uspeha prethodnih filmova koje smo pravili po sličnom receptu“, kaže producent Milan Todorović , „očekujem da se taj uspeh sada i nadmaši. Gledaoce očekuje jedan zaista neobičan film, i po nekim žanrovskim konvencijama, a posebno kada je u pitanju domaća kinematografija. Iako imamo fantastične lokacije koje su atmosferično snimljene, kao i scene koje se dešavaju u svemiru, na Mesecu, koje izgledaju kao da su iz holivudskih filmova, mislim da su ipak glumci najveća produkciona vrednost Procepa. Izvedbe svih glavnih glumaca nadmašile su nivo uobičajen za žanrovski film.“ Procep je srpsko-slovenačko-korejska koprodukcija, a pored Jocića i Todorovića (Viktorija Film i Talking Wolf Productions), producenti filma su i More in Group (Južna Koreja), BBO Star (Slovenija), Digitalkraft (Srbija) i Media Plus (Srbija). Svetsku premijeru Procep će imati na zatvaranju 44. FEST-a, dok na redovan bioskopski repertoar domaćih bioskopa  stiže 28. aprila 2016. godine.

Autorska ekipa

Režija: Dejan Zečević
Scenario: Milan Konjević i Beri Kiting
Producenti: Marko Jocić, Milan Todorović, T.J.Chung, Slobodan Čiča, Ivan Pribićević i Gorana Đikić
Uloge: Ken Fori, Katarina Čas, Dragan Mićanović, Monti Markam, Denis Murić, Miroljub Lešo, Sonja Vukićević, Mik Geris
Direktor fotografije: Dimitrije Joković
Montaža: Aleksandar Popović
Muzika: Nikola Jeremić

Đorđe Bajić