SRB ENG

Najava: „Santa Maria della Salute“ Zdravka Šotre

16. decembar 2016. | Autor: Đorđe Bajić
Zdravko Šotra je tri godine radio na scenariju za film i televizijsku seriju u kojima se pozabavio životnom pričom Laze Kostića, čuvenog esejiste i pesnika, autora „najljubavnije ljubavne pesme“ u srpskoj poeziji. Film Santa Maria della Salute, piše u zvaničnoj najavi, prati epohu romantičarskog doba koje je obeležio život i delo Kostića, a pre svega neostvarenu ljubav sa Lenkom Dunđerski.

santa-poster

Sinopsis otkriva: Priča o Lazi Kostiću počinje u Veneciji, pred crkvom Santa Maria della Salute, zbog koje se pesnik u mladosti pesmom ljutio na dužda što je za gradnju te crkve posekao silne šume u našim krajevima. Ovo je emotivna ispovest o najvećoj srpskoj ljubavnoj priči, o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, lepe Lenke Dunđerski.  Film nas vodi kroz život i unutrašnju borbu velikog i „drukčijeg“ čoveka, pesnika, prevodioca, doktora prava, novinara… U poznom dobu, Lazi će se duh Lenke Dunđerski i crkva Santa Maria della Salute među sobom preplitati i dovesti do stvaranja njegove čuvene pesme. Naša priča prati čitav taj neobično dinamični život.

Film je sniman na lokacijama u Novom Sadu, Subotici, Somboru, na Cetinju, u Boki Kotorskoj i Veneciji. Glavnu žensku ulogu, Lenku Dunđerski, tumači dvadeset i četvorogodišnja Tamara Aleksić, koja je na filmu debitovala epizodom baš u Šotrinom Šeširu profesora Koste Vujića (2012). Lik slavnog srpskog pesnika u zrelim godinama je dočarao Vojin Ćetković (Zona Zamfirova). Aleksandar Đurica i Nela Mihajlović glume Lenkine roditelje, Lazara i Sofiju Dunđerski. Takođe, u filmu uloge imaju Nebojša Ilić, Milica Grujičić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Ljubomir Bulajić, Vaja Dujović, Miodrag Krstović, Ivan Đorđević, Maja Šipovac, Bojan Žirović, Pavle Pekić i Vojislav Brajović.

santa maria vojin ćetoković

Direktor fotografije je Veselko Krčmar, dok je film montirao Petar Putniković. Ostali ključi saradnici su: Vojislav Vojkan Borisavljević (muzika), Ivanka Krstović (kostimi), Dejan Anđelković (scenografija). Izvršni producent je Dejan Lutkić koji u filmu ujedno i tumači dve uloge, a producent je Dragan Đurković. Film su realizovali RTS i Vision Team, dok je distributer Art Vista. Santa Maria della Salute traje 115 minuta.

santa maria della salute

Svečana premijera filma Santa Maria della Salute održaće se, kako smo već najavili, 20. decembra u Sava centru. Dan kasnije je zakazana novosadska premijera u bioskopu Arena Cineplex, a potom film stiže na redovni bioskopski repertoar i biće prikazan u svim većim bioskopima u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Planirano je da istoimena serija od 11 epizoda na male ekrane stigne tokom 2017. godine.

santa maria della salute

Đorđe Bajić