U Velikoj sali Doma omladine Beograda u nedelju, 17. aprila (s početkom u 19 časova) održaće se premijera kratkog igranog filma Vrtlog. Rediteljka filma je mlada Emilija Gašić, a film je nastao u produkciji Akademije umetnosti i same autorke.

Emilija Gasic
Rediteljka Emilija Gašić.

Radnja Vrtloga prati četiri žene u okviru iste porodice koje za vreme dva rata čekaju svoje muškarce da se vrate. Naime, Sofija i njena majka se iz Beograda prilikom bombardovanja 1999. godine povlače na selo dok je otac na Kosovu. Stara porodična kuća odiše tragedijama prethodnih generacija koje su u njoj obitavale. Ljubica i njena svekrva Stamenka ranije u istoj kući čekaju vesti o mužu,  odnosno, o sinu Dobrivoju.

Vrtlog
Nataša Tapušković.

Emilija Gašić nam pojašnjava izvore i genezu svog Vrtloga: „Priča je inspirisana istinitim događajima na koje sam naišla istražujući sopstveno porodično stablo pre nekoliko godina. To je prvobitno trebalo da bude priča o muškarcima, ali kako je vreme prolazilo shvatila sam da mi je zanimljivije da čujem priču žene koja čeka muškarca da se iz rata vrati. Koscenarista Tijana Grumić i ja smo se trudile da ubacimo dosta i narodnih motiva s obzirom da mene jako interesuje i slovenska mitologija i naši običaji.“

Vrtlog 2
Sofija Uzunović.

Vrtlog je nastao po scenariju Tijane Grumić i Emilije Gašić, direktor fotografije je Igor Marović, scenograf Maja Đuričić, kostimograf Đorđe Joksimović, muziku za film je komponovao Dimitrije Cvetković, film je montirala Sara Santini, a dizajnom zvuka bavila se Dora Filipović. Producenti Vrtloga su Emilija Gašić i Dušan Đoković, a izvršni producenti Aleksandar Nećakov, Miroslav Đurđević, Ramona Plazinić. Uloge tumače: Sofija Uzunović, Nataša Tapušković, Jelena Grujičić, Jasna Đuričić, Svetozar Cvetković, Dejan Ćorković, Andrej Šepetkovski, Olivera Viktorović i Nemanja Milunović, te, kako tako ambiciozna podela uloga privlači posebnu pažnju, Emiliju Gašić smo upitali da nam pojasni da li je bilo teško privoleti pomenuta krupna glumačka imena da zaigraju u kratkom filmu mlađe autorke, a ona nam je na to pitanje dala naredni odgovor: „Što se tiče nalaženja glumaca, imala sam sreće da su svi koje sam prvobitno želela bili zainteresovani jer im se dopao scenario. Jedini problem, kao i uvek kad su studentski filmovi u pitanju, jesu datumi snimanja koje smo pomerali neko vreme.“

Snimanje Vrtlog
Na snimanju: Đorđe Damjanovic, Dora Filipović, Emilija Gašić, Igor Marović i Sofija Uzunović.

Emilija Gašić je autor nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova sa kojima je učestvovala na brojnim festivalima. Pohađala je filmske kurseve i radionice u Parizu, Pragu i Njujorku. Trenutno završava filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu. Vrtlog je njen diplomski film, traje 24 minuta, a ulaz na narečenu projekciju je slobodan.

                                                                                                        Zoran Janković