Nakon otvorenog poziva za nove saradnike Filmoskopije, u trajanju od 25. maja do 20. juna 2023. godine – na adresu redakcije stiglo je 70 prijava, od čega 2 nisu ispunjavale osnovne kriterijume poziva. U drugi krug pozvano je 12 kandidata/kinja sa kojima su obavljeni razgovori nakon čega je usledila finalna selekcija tokom koje je odlučeno da početak saradnje predložimo kandidatkinjama: Pavla Banjac (1999), Ana Đošev (2003) i Isidora Mitri (1998). 

PAVLA BANJAC

Rođena 1999. godine u Novom Sadu u kom studira, živi i radi. Trenutno pohađa master studije smera Engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu na kom je završila i istoimene osnovne studije. Jedan je od članova kolektiva Art bioskopa (CK13) u kom je organizator ciklusa filmova, kao i filmskih podkasta. Od ove godine je i deo press tima Filmskog festivala u Sarajevu, u sklopu i uz pomoć Mreže festivala Jadranske regije u čijoj je organizaciji pohađala i radionice pisanja filmske kritike u Herceg Novom. Čita, piše, putuje i profesionalno se bavi prevođenjem.

Pavla Banjac, privatna arhiva

ANA ĐOŠEV

Rođena je 2003. u Beogradu. Trenutno pohađa osnovne studije odseka za muzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Osvojila je brojne nagrade u oblastima klavira, teorije muzike, engleskog i srpskog jezika na međunarodnim, regionalnim i republičkim takmičenjima. Kao pijanista, imala je priliku da svira na većem broju festivala i koncerata. Polaznik je nekoliko sekcija i radionica na polju književnosti i filma. Piše poeziju i prozu koja je čitana na više književnih večeri i umetničkih susreta. Pored muzike, filma i pisanja, aktivno prati dešavanja u svetu vizuelnih umetnosti i raznovrsnih humanističkih disciplina. 

Ana Đošev, privatna arhiva

ISIDORA MITRI

Rođena je 1998. godine. Apsolventkinja psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila je polaznica radionice Hrabri razgovori u organizaciji festivala Slobodna zona, koja je za cilj imala facilitaciju interkulturalne komunikacije i razgovora o angažovanim filmovima. Učestvovala je i u edukativnoj radionici za mlade kritičare u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije. Obavljala je stručnu praksu u Narodnom muzeju Srbije, gde je sarađivala na projektima sa publikom tokom izložbenih i edukativnih aktivnosti. Deo je press tima na Filmskom festivalu u Sarajevu. Kada ne gleda filmove, bavi se fotografijom i pisanjem.

Isidora Mitri, foto: Stefan Pribanović

Čestitamo novim saradnicama i radujemo se budućoj saradnji!

Redakcija Filmoskopije trenutno broji 9 autorki i autora a urednik je filmolog i kritičar Nikola Radić. 

Osnovana 2019. pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, Filmoskopija objavljuje filmsku kritiku, eseje i intervjue. Portal ima za cilj razvijanje kritičke misli kod mladih, te unapređenje filmske kritike i esejistike u Srbiji. Radom Filmoskopije koordinira Nezavisni filmski centar Filmart. Više informacija o portalu Filmoskopija možete pronaći kako na sajtu FCS-a, tako i na društvenim mrežama: FejsbukInstagram i Tviter.