SRB ENG

Novo izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma u Beogradu i drugim gradovima Srbije

23. april 2021. | Autor: Zoran Janković
U organizaciji Društva Slovenaca ,,Sava’’ u Beogradu, Ambasade Slovenije i Filmskog centra Slovenije, od 26. do 29. aprila 2021. u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu i gradovima Srbije održaće se 6. izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma.

U ponedeljak, 26. aprila od 17 časova otvara se Izložba u Holu Jugoslovenske kinoteke na temu 40 godina rada kultne muzičke grupe Laibach autora Teodora Lorenčiča. U 17 i 30 u Sali Makavejev sledi promocija monografije Laibach: 40 godina večnosti Teodora Lorenčiča u izdanju kuće Službeni glasnik, uz živo uključenje člana legendarne grupe Ivana Novaka. Od 18 časova u istoj Sali na programu je i dokumentarni film o Laibachu Muzika je vremenska umetnost (2018) Igora Zupe.

Od 19 časova u Holu JK kantautor Vlado Kreslin, zvezda dokumentarca Pevaj mi pesmu – na programu u utorak, 27. 4. od 18 časova – specijalno za zvanice i posetioce izvešće mini-koncert.

Svečano otvaranje DSF 2020-2021 biće upriličeno od 20 časova u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu. Nakon kratkog filma Nerazdvojni Marka Naberšnika, reviju otvara srpska premijera najnovije ekranizacije drame Antigona slavnog Slavoja Žižeka, spektakularno igrano-dokumentarno ostvarenje Antigona: Kako se usuđujemo? (Slo, 2020) u režiji Jani Severa.

Narednog dana, u utorak, 27. aprila u 13 časova, u okviru pratećeg programa održava se stručni Okrugli sto: Antigona na filmu i u teatru, nekad i sad u Sali Makavejev JK. U razgovoru o savremenim čitanjima slavne Sofoklove tragedije učestvuju teoretičarka književnosti Svetlana Slapšak, stručnjaci iz sveta pozorišta, filozofije i filma, autor filma Jani Sever i drugi gosti, a očekuje se i uključenje Slavoja Žižeka.

Program revije DSF 2020-2021 uključiće i slovenačkog nacionalnog kandidata za Oskara Priče iz kestenove šume Gregora Božiča, filmove Kratka Istorija biciklizma legendarnog Karpa Godine, Ne zaboravi da dišeš Martina Turka, Korporacija Mateja Nahtigala i intrigantni kratki igrani Ona lovi Urške Đukić.

Bogati dokumentarni program donosi kulturno nasleđe Slovenije u Rešetarima sa Crvenog Krsta Dragomira Zupanca, Slovenca koji je proleteo kroz vek Dušana Milaveca, i drugim ostvarenjima.

Sve projekcije održavaju se od 18 i 20 časova u Sali Makavejev, uz propisane mere bezbednosti od pandemije Covid-19.

Odabrani program DSF 2020-2021 uz učešće gostiju biće prikazan u Novom Sadu, Pančevu, Nišu i drugim gradovima Srbije, a izbor kratkih filmova DSF + u sredu, 5. maja prikazaće Dom kulture Studentski grad.

Z. J.