Osmi po redu “21114 Film fest” održava se do 18. septembra na tri lokacije na otvorenom, na novosadskom Novom naselju u Novom Sadu. Tokom četiri festivalska dana Novosađani mogu da uživaju kako u najnovijim naslovima autora iz celog regiona, tako i kratkometražnim selekcijama “Zlatni čep”, “Trešnja_fest” i Internacionalnoj selekciji.

Osim na već poznatoj kulturnoj livadi, lokaciji budućeg Kulturnog centra Novo naselje (Bate Brkića 34), filmske projekcije održavaju se na još dve zelene površine u ovom delu Novog Sada. U pitanju su novonaseljski parkić “Među brezama” (Bate Brkića 24 sa dvorišne strane), kao i livada prekoputa Gerontološkog centra (kod objekta Gradskog zelenila).

Program na dobro poznatom bioskopu budućeg Kulturnog Centra Novo naselje čine poslednje ostvarenje Radivoja Andrića “Leto kada sam naučila da letim”, dugometražni rediteljski prvenci Ane Lazarević i Gorana Nikolića – “Gejm” i “Heroji”, kao i film “Ključ” koji potpisuje Marko Sopić. Takođe, biće emitovan i film u nastajanju, film Srđana Ilića i Tibora Vajde – “Portret bez rama” o stvaralaštvu velikog filmskog radnika sa Novog naselja Ilije Ike Bašića i 65 godina Ikinog rada u domaćoj filmskoj i TV produkciji.

Pored uživanja u najnovijim filmskim ostvarenjima, publika će imati i vrlo težak zadatak, da svojim glasovima odluči koji autor će poneti nagradu “Zlatni čep”. Selektor ovogodišnjeg “Zlatnog čepa”, pisac i pesnik Siniša Tucić, o selekciji i pristiglim filmovima rekao je:

Filmovi se prikazuju na otvorenom

“Nastavljući tradiciju, Novo kulturno naselje organizuje ‘21114 Film fest’, na kojem publika dodeljuje nagradu ‘Zlatni čep’ za najbolji kratki film. Ove godine sam po prvi put imao čast da kao aktivista Novog kulturnog naselja budem selektor. Pogledavši veliki broj filmova dužine do trideset minuta, sačinio sam kompilaciju sjajnih dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih filmova. Izuzetni autori, pokazali su da im je poznavanje filmskog jezika na zavidnom nivou.”

“Zlatni čep”, autorski rad akademskog vajara Dejana Jankova iz Novog Sada, u nedelju će biti dodeljen autoru čiji film osvoji najviše simpatija publike osmog “21114 Film festa”. Pobednički filmovi će moći da se pogledaju i nakon proglašenja pobednika u bioskopu postavljenom u parku “Među brezama” – Bate Brkića 24 sa dvorišne strane.

Bioskop na livadi prekoputa Gerontološkog centra na Novom naselju pod nazivom “Kod Ike i Tibora” nakon uspešne premijere 2020, nastavlja sa projekcijama. Drugu godinu zaredom na programu su kratka filmska ostvarenja iz celog sveta, koji su se za učešće na festivalu prijavili putem platforme Film Freeway. Internacionalna selekcija u subotu i nedelju ponudiće širok spektar filmova iz Japana, Velike Britanije, Finske i drugih zemalja, selektovanih od strane rediteljke Ružice Anje Tadić.

Selektorka Internacionalne selekcije Ružica Anja Tadić rekla je:

Festival je proteklih godina privukao 10.000 posetilaca

“U godini u kojoj se toliko toga dešavalo u svetu, brojni autori su prebrodili i pristupili autentičnom davanju sedmoj umetnosti koja im daje puno slobode, ali ne dopušta da se propusti trenutak. Na ‘21114 Film fest’ ove godine stiže nam Internacionalna selekcija čiji filmovi dolaze sa sve četiri strane sveta”

Ove godine, Novo kulturno naselje predstaviće i tri filma iz sopstvene produkcije. Film “Komšije” upoznaće se kroz razgovor sa mladim učesnicima radionica filma, odnosno autorima filma. Nakon toga, sa animatorom Markom Draškom, rediteljem Igorom Pavlovićem i muzičkim producentom Filipom Kuranjijem razgovaraće se o prvencu animiranog filma u produkciji Novog kulturnog naselja – animiranom filmu “Korak”, koji je trenutno u fazi proizvodnje. Danube Omnibus je treće ostvarenje na ovoj lokaciji, a koje će prikazati priče iz svakodnevnog života ljudi koji žive uz obalu Dunava u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Bugarskoj.

Takođe, novina na ovogodišnjem “21114 Film festu” jeste “Trešnja_fest” selekcija. Uz Igora Kovačevića i Marka Draška, selektore i domaćine, publika će imati priliku da u subotu, u bioskopu “Među brezama” gleda najluđe, a najstidljivije video-snimke koji često ne ugledaju svetlost dana i leže odloženi su ličnim arhivama. Ovo je bezbedna zona, gde će se svi dobro zabaviti uz veliki broj “treš” filmova pristiglih putem konkursa.

Filmski festival na Novom naselju, na jedinstvenim lokacijama pod otvorenim nebom prošlih godina je prikupio velike simpatije publike, pa je prošlogodišnja izdanja festivala posetilo više od 10.000 Novosađana. Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i dugogodišnjih prijatelja festivala. Kao i prethodnih godina, ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Đ. B.

Fotografije: 21114 Film fest