SRB ENG

Otvoren prvi drive-in bioskop u Litvaniji

01. maj 2020. | Autor: Zoran Janković
Ove godine Međunarodni filmski festival u Viljnusu, u Litvaniji, imaće digatilno izdanje, a predstaviće i novu eksperimentalnu filmsku sezonu Aerokinas – putovanje je otpočelo u prvom drive-in bioskopu koji je otvoren na aerodromu u ovom gradu 30. aprila.

Filmovi će biti prikazivani na ogromnom platnu visine pet spratova. Ovo je prvo platno te veličine i tog kvaliteta na Baltiku. Zvuk se emituje na radiju u svakom od automobila. Organizatori ističu i društveni aspekt ovog projekta. Kako čitav avio-sektor prolazi kroz težak period, kako su mnogi profesionalci izgubili poslove, a avio-linije i aerodromi trpe ogromne gubitke, projekat Aerokinas je, uz sve ostalo, i način da se iskaže zahvalnost avio-osoblju.

Obezbeđena je maksimalna bezbednost. Gledaoci su zamoljeni da ne izlaze iz svojih vozila, a ulaznice se prodaju putem interneta. Nužno je rastojanje od dva metra među vozilima, a u njima nije dopušteno da bude više od dve osobe. Vozila sa više odvoje gledalaca će ipak moći da prisustvuju projekcijama, ali samo ako su članovi iste porodice.

Sezonu je otvorila crno-bela verzija ovogodišnjeg oskarovca, trilera Parazit Bong Džon-Hoa. Aerokinas će biti otvoren tokom čitavog leta pred nama i izmeštaće se na aerodrome svih većih gradova Litvanije.

Litvanska vlada je produžila karantin do 11. maja, ali i napreduje ka drugoj fazi popuštanja mera zabrane; počev od 27. aprila, ponovo su otvorene biblioteke i muzeji uz obavezu obezbeđivanja deset kvadratnih metara po osobi i dva metra rastojanja među ljudima.

Zoran Janković