Nakon nekoliko godina priprema i rada na scenariju, u Beogradu je sinoć pala prva klapa novog filmskog ostvarenja „Lančana reakcija“, reditelja, glumca i producenta Dragana Bjelogrlića. Filmski centar Srbije je podržao nastanak i ovog dugometražnog igranog ostvarenja.

„Hladni rat se nadvio nad planetom. ‘Gvozdena zavesa’ podelila je evropski kontinent, ali i čitav svet na dva politički i vojno suprostavljena bloka. I jedan i drugi blok poseduje nuklearno naoružanje. Strah od neminovnosti nuklearenog rata dovodi do paničnog pokušaja mnogih zemalja da obezbede ovakvo naoružanje, dok nauka istovremeno pokušava da pronađe lek od nuklearnog zračenja, kao posledice upotrebe atomskih bombi“ – ovako počinje glavna linija priče koja prati akcedent koji se dogodio 1958. godine u naučnom institutu Vinča nadomak Beograda, a koji simbolično predstavlja početak trke za opstanak u kojoj će se suprotstaviti dva naučnika, dva sveta i dve ideologije.

Scenario za ovaj međunarodni projekat potpisuju Vuk Ršumović i Dragan Bjelogrlić, a nastao je po motivima romana Slučaj Vinča profesora Gorana Milašinovića.

Proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Žeremi Laert i Olivije Bartelemi će nositi neke od glavnih uloga u ovoj francusko – srpskoj koprodukciji, dok će domaću filmsku postavu predvoditi Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Planirano je da snimanje traje godinu dana na autentičnim lokacijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj. Reditelj Dragan Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica.

Filmski centar Srbije (FCS) je na svom Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova u junu 2016. odine podržao projekat ovog filma (tada pod nazivom Čuvari formule) u iznosu od 50 miliona dinara.

Tom prilikom, u obrazloženju konkursne komisije istaknuto je sledeće: „Inspirisan istinitim istorijskim događajem o jednom od najznačajnijih momenata u modernoj medicini, prvom presađivanju koštane srži koje je izvedeno na ljudima, ozračenim naučnicima iz instituta „Vinča“ u incidentu koji se dogodio krajem pedesetih godina prošlog veka. Kroz veoma vešto vođen triler zaplet scenario oblikuje priču u izuzetno napetu fikciju baziranu na stvarnim likovima i događajima. Univerzalnost teme, vešto napisani likovi, ubedljivo prenošenje duha epohe i moralnih dilema u kojima se naučnici tog doba nalazili, predstavlja veoma snažan okvir za film koji bi trebao da bude prepoznat pođednako od festivalske i bioskopske publike u zemlji i inostranstvu.“

Premijera se očekuje na jesen 2023.godine.

Foto: Aleksandar Levajković

Z. J.