SRB ENG

Panel-diskusije u sklopu programa „Suočavanje s prošlošću“ Sarajevo Film Festivala

24. april 2021. | Autor: Zoran Janković
Od 24. do 30. aprila Sarajevo Film Festival predstavlja posebno izdanje programa „Suočavanje s prološću” koje će biti besplatno dostupno publici onlajn u celom regionu, a publici u Sarajevu i u bioskopu Meeting Point. Program sa 10 filmova i razgovorima s autorima filmova od danas pa do 30. aprila biće dostupan onlajn na Ondemand.kinomeetingpoint.ba gledocima ucelom regionu – u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Sloveniji. Uz filmove i razgovore s autorima filmova, biće održane i dve panel-diskusije: u utorak, 27. aprila i sredu, 28. aprila, koje će se uživo od 18 do 19.30 časove moći pratiti putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

U utorak, 27. aprila biće održan panel na temu Dramske serije kao ideološki alat i katalizatori promene.  S procvatom proizvodnje dramskih serija u regionu u poslednje tri godine, često smo gledali ličnosti i epizode iz njihovih života koje su obeležili istoriju naših prostora. Nova ostvarenja su nas potaknula da propitamo viđenja ili shvatanja raznih istorijskih događaja. Do koje mere izuzetno kvalitetna produkcija, kostimografija i scenografija kao najupečatljiviji elementi serija utiču na naše shvatanje prošlosti? Koliko su javni emiteri, kao glavni finansijeri dramskih serija, podložni ideološkoj fikcionalizaciji narativa? Šta serije koje su smeštene u prošlosti govore o našim društvima danas? U razgovoru učestvuju filmski kritičar Jurica Pavičić, istoričar Dragan Markovina, reditelj i kreator serije Porodica Bojan Vuletić te dramaturškinja Ines Mrenica. Moderator je Robert Tomić Zuber.

U sredu, 28. aprila, biće održan panel na temu Odgovornost: Do koje mere su umetnici svedoci ili vlasnici priča?. Proces gradnje narativa filma koji je zasnovan na istorijskim činjenicama ili inspirisan stvarnim događajima zahteva detaljno istraživanje i veliku posvećenost. Autori često posežu za filmskim rešenjima koja čine filmski narativ snažnijim, ali istovremeno se udaljuju od stvarnih događaja. U sklopu ovog panela želja je da se preispita odnos autentičnosti i granice umetničke interpretacije istorijskog događaja. Kada postoji živi svedok na osnovu čijeg života je baziran neki film, da li je moguće pomiriti lično viđenje događaja sa filmskim rešenjima koja čine narativ filma jačim i celovitijim? Do koje mere su umetnici svedoci ili vlasnici priča? Panelisti su fotograf Damir Šagolj, rediteljka Mila Turajlić, reditelj Ognjen Glavonić i profesor filmske teorije na Stanfordu Pavle Levi. Moderator je Robert Tomić Zuber.

U programu Suočavanja s prošlošću od 24. do 30. aprila je 10 filmova: novi film Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida?, prvi igrani film o Srebrenici, kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, Saulov sin (2015) Lászla Nemesa, dobitnik Oscara® za najbolji strani film, rediteljski prvenac Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević (2019), Obojena ptica (2019) češkog reditelja Václava Marhoula zasnovana na istoimenom, čuvenom romanu Jerzyja Kosińskog, Chris the Swiss (2018) Anje Kofmel, Srbenka (2018) Nebojše Slijepčevića, dobitnik „Srca Sarajeva” za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2018. godine, Teret (2018.) Ognjena Glavonića, Muškarci ne plaču (2017.) Alena Drljevića i Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo (2013) Marte Popivode. U programu je i kratki film Albana Ukaja Jama (2019), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

Ceo program je besplatan, a broj pregleda filmova je ograničen.