Mihajlo Dragaš je uradio zanimljiv animirani video-spot u stilu noir-filma za pesmu „Wandering“, novu pesmu kantautorke srpsko-kineskog porekla, Ariadne Vrljanović Džao, koja stvara pod umetničkim imenom Relma (Realma).

O radu na ovom spotu, Dragaš je za portal Filmskog centra Srbije izjavio sledeće:

-Proteklih nekoliko godina, pored animiranih filmova, radim i na izradi animiranih muzičkih spotova. Tako je došlo i do saradnje sa Ariadnom Vrljanović Džao / Realmom, multitalentovnom i neverovatno kreativnom umetnicom i autorom.Već u prvom razgovoru smo shvatili da imamo slična interesovanja u filmu i muzici, pa je saradnja od početka tekla bez problema.Prvo je nastao spot za pesmu „A Hint of Pink“, što je pokazalo da spoj Arijadnine muzike i tekstova i moje animacije i vizuelnog pripovedanja funkcionišu jako dobro, a to su potvrdili i pozitivni utisci publike. To je dalo vetar u leđa stvaranju novog spota za pesmu „Wandering“. Ariadna je već imala ideju i period u kome bi se odvijala priča, svojevrsni omaž film-noiru sa modernim prizvukom. Odmah me je asociralo na čuvenu grafičku novelu i film „Grad Greha“. To poznato delo Frenka Milera je imalo dosta uticaja na moj crtački put i odnos ka grafičkom rešavanju scena, pa je rad na spotu bio veoma uzbudljiv.Kroz 3D animaciju i eksperimentisanje sa vizuelnim mogućnostima softvera, uspeo sam da postignem sličan izgled, koji je grafički snažan i u službi je same pesme. Nakon par meseci, spot je bio završen, a atmosfera misterije i tenzije postignuta. Iskreno mislim da je ovo upečetljiv početak Realme kao jedinstvenog autora na našoj sceni, a želja da se muzika proširi u medije poput animacije i filma, otvoriće mnoga vrata u budućnosti.

Relma, foto: Milica Staletović

A Ariadnom Vrljanović Džao  je o ovoj saradnji rekla sledeće:

-Pesma ‘Wandering’ u svojoj dramatičnosti predstavlja vrstu mikrokozma kinematografske ere film noara, ali bez obzira na uklapanje u ovaj stil, takođe sadrži i modernu hitrovitost i šarm u pojedinim elementima. Sam proces komponovanja muzike je pratio jako neobičan put, tako da sam preispitivanjem forme klasične pop balade zapravo stigla do neke gorke ironije opsesivnih veza. Sve ovo je prevedeno u teatralnu orkestraciju sa komponentama iz džez muzike kao danak proslosti transponovanoj u sadasnjost. Ovaj singl oznacava i jos jednu moju plodnu saradnju sa vrsnim animatorom i 3D umetnikom, Mihajlom Dragašem, koji je na izuzetno kreativan način oživeo pesmu svojim jedninstvenim vizuelnim pečatom i čak celoj tematici muzike dodao i novu dimenziju.

Mihajlo Dragaš je autor zapaženog i nagrađivanog kratkog animiranog filma Smrt majke Jugovića, a krajem prošlog meseca projekat njegovog takođe kratkog animiranog filma H.F.Lavkraft: Gonič (na kome radi sa Milanom Milosavljevićem) podržan je na konkursu Filmskog centra Srbije u toj kategoriji.

Zoran Janković