Producent Branislav Bane Jević govori o filmovima „Pored nas“ i „Pored tebe“, nastavcima filma „Pored mene“, popularne omladinske drame Stevana Filipovića koja je 2015. godine imala veoma uspešan bioskopski i festivalski život i koja je osvojila nagrade: „Zlatna arena“ u Puli, na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i u Sopotu, te nagradu „Fedora“ na FEST-u. 

„Posle velikog uspeha prvog filma bili smo u pregovorima sa RTS-om da uradimo seriju u kojoj ćemo nastaviti priču o našim junacima, pozabaviti se njihovim životima posle završetka srednje škole. Jedan ambiciozan serijski projekat, koji smo po strukturi zamislili inspirisani nekad velikim serijskim hitom – Lost (Izgubljeni). Serija je za razliku od filma Pored mene mnogo više bila usmerena ka akcionom i avanturističkom žanru. Ipak, do realizacije ove ideje na kraju nije došlo. RTS se tad okrenuo nekim drugim projektima kao prioritetnim“, kaže naš sagovornik i pojašnjava:

Želeli smo pravi akciono-avanturistički spektakl

„Stevan Filipović i ja smo odlučili da nastavak osmislimo i realizujemo u formi dugometražnog igranog filma, što je uostalom i bilo najlogičnije i najprirodnije. Tako je nastala ideja za Pored nas, a zadržali smo odluku da to ovog puta bude pravi akciono-avanturistički spektakl. Naravno uz sve ono što uvek u sebi imaju Stevanovi projekti, njegov autorski umetnički pečat, kritički pogled na duh vremena i negativne pojave u društvu. Takav scenario je i napravio“.

Projekat za film „Pored nas“ podržao je 2018. godine Filmski centar Srbije na Konkursu za sufinansiranje žanrovski određenog celovečernjeg igranog filma sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film). Onda je došla pandemija korona virusa. To je odložilo realizaciju na duže vreme.

Jević objašnjava: „Film Pored nas bio je previše ambiciozan i složen da bi se realizovao u uslovima pandemije, pa smo morali da sačekamo da se situacija potpuno normalizuje pre nego što nastavimo sa pripremama za snimanje, drugačije nije moglo.“

Jević i Filipović nisu želeli da sede skrštenih ruku, pa su svoju energiju usmerili ka filmskom projektu koji je bilo moguće realizovati u uslovima pandemije.

Misterija sa ubistvom u vreme pandemije

„Tokom tih vanrednih okolnosti, rodila se ideja da snimimo jedan manji, kamerniji film, u kome će se takođe pojaviti i neki od likova iz filma Pored mene, ali i neki iz Šejtana i Šišanja. Tako je 2020. godine nastao projekat Pored tebe. Stevan i ja smo zajedno napravili priču, a Stevan zatim napisao scenario. Nešto potpuno novo, ali i nešto što publiku privlači. Misterija sa ubistvom, smeštana u vreme pandemije. Film govori o emancipaciji i transformaciji mlade tabloidne novinarke u novinarku istražiteljku, i o njenoj borbi da pronađe moral i integritet u medijskom svetu koji se čini sve više i više okrenut populizmu i atmosferi neprekidnog blaćenja, optuživanja i svakojakih podmetanja, koja sve dovode to potpunog apsurda. Za koncept i početnu ideju nadahnuo nas je film Searching (Pretraživanje), Aniša Čagantija, koji govori o ocu koji traga za nestalom ćerkom tako što pretažuje digitalne tragove. Ideja je bila da postupak preuzmemo uz odrđene modifikacije, da bismo mogli da radimo. Onda je napravljen dogovor sa fantastičnom Miriam Margolis, koju naša publika zna iz filma The Age of Innocence (Doba nevinosti, za koji je dobila BAFTA nagradu) i iz serijala o Hariju Poteru. To je donelo preokret, ambicije su porasle i okrenuli smo se što smo normalnijem snimanju. Naravno, poštovali smo utvrđene smernice po pitanju održavanja fizičke distance, štitili jedni druge, ali i odlagali snimanja kad god bi se desilo nešto kritično, na primer – kad sam ja oboleo od korone“.

Projekat je vremenom izrastao u nešto posebno. Pored pomenute velike Miriam i Mine Nikolić, koja maestralno tumači glavnu ulogu (videćete), fenomenalnog Baneta Trifunovića, tu su pre svega drugi mladi glumci koje je publika zavolela u filmu Pored mene: Darko Ivić, Milica Petrović, Jelena Kesić, Andrej Pipović, Nikola Glisić, Milica Majkić, Uroš Novović… a glumačkoj podeli su se pridružili i Nikola Rakočević (Novica iz Šejtana i Pored mene), Ceca Bojković (Latinka iz Šejtana), koji nastavljaju da igraju likove iz pomenutih filmova, pa potpuno sjajna Isidora Simijonović (koja ima izuzetnu ulogu i u Pored nas), pa Goran Jeftić, Tika Stanić, Miloš Petrović Trojpec… ako nekog izostavim, to je jer ste me uhvatili na brzinu (smeje se).“

Krajem 2022. godine, FCS je podržao i projekat „Pored tebe“ u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma, za šta Jević kaže da je jako doprinelo da se ipak koliko toliko zaokruži finansijska konsturkcija i film privede kraju, što će se veoma uskoro i dogoditi.

Posle višestrukog odlaganja zbog pandemije, snimanje filma „Pored nas“ je počelo krajem leta 2022. godine. U filmu igraju Slaven Došlo, Nikola Glišić, Darko Ivić, Gorica Regodić, Milica Majkić, Isidora Simijonović, Rastko Vujisić, Marko Panajotović, Milica Petrović, Jelena Kesić, Anđelko Beroš, Predrag Grujić, Katarina Pešić, Mina Nikolić, Nikola Dragutinović, Jovan Zdravković, Uroš Novović, ali i Mima Karadžić, Tihana Lazović, Iva Grgurić, Dušan Kovačević, mala Ema Bilić…

„Nekadašnji srednjoškolci skoro pa da su postali odrasli ljudi, bar koliko im to duh vremena dozvoljava i – sticajem okolnosti postaju učesnici spektakularnog rijalitija koji se odigrava u divljini u nekakvoj Nedođiji“.

Jević ističe da je to bio produkciono neuporedivo najzahtevniji film u trilogiji, te da je sniman na zaista fantastičnim lokacijama, često i veoma opasnim, uglavnom u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Pored nas je u post-produkciji: završena je montaža i veliki deo viuzelnih efekata, trenutno se radi postprodukcija zvuka, komponuje se muzika. Još malo efekata, još malo obrade slike u smislu kolor-korekcija i gotovo. Ono što je od svega najzanimljivije jeste da su Pored mene, Pored tebe i Pored nas – delovi trilogije u kojima se pojavljuju manje više isti junaci, ali su to istovremeno i veoma različiti filmovi po žanru: Pored mene je omladinska drama, Pored tebe je misterija istrage smrti, sa snažnim trilerskim nabojem, a Pored nas je avantura sa elementima akcionog filma, ali, usudiću se da kažem, sa elementima superspektakla. Nisam još siguran kojim će se redosledom pojaviti u bioskopu. Važno je reći da su sva tri filma zaokružene celine i mogu se gledati samostalno, bez prethodnih predznanja. Opet postoji i povezanost sa likovima i događajima i međusobna i sa Šišanjem i sa Šejtanovim ratnikom, što će se siguran sam posebno dopasti fanovima“, kaže optimistično naš sagovornik.

Volim da radim sa talentovanim mladim početnicima

Istovremeno dodaje da „postoji još nešto, njemu posebno važno, što takođe povezuje sve ove filmove. „Moja saradnja sa Stevanom Filipovićem počela je pre više od dvadeset godina, kad mi je preporučen sa FDU kao talentovani diplomac montažer koji može da bude u svakom smislu kreativan i kad je došao sa takođe preporučenom diplomkinjom, pretalentovanom i divnom devojkom, Katarinom Veličković, koja je nažalost prerano preminula. Rađen je nakakav projekat po narudžbini, ali je to ubrzo preraslo u saradnju na Šejtanovom ratniku, gde je Stevan bljesnuo kao kompletni autor, a Katarina takođe, kao direktor fotografije, kojoj je predviđana zvezdana karijera, a nažalost, nije dočekala ni premijeru svog prvog filma, koji je tako sjajno uradila. I, kao što sam počeo sa – početnicima, tako sam to uveo u sistem, pa je i svaki sledeći film iznedrio neke nove mlade i talentovane ljude, kojima je vrlo često bio prvi ili drugi film nakon završenih studija, što talentovanih kreativnih saradnika, što glumaca (Vujović, Rakočević, Došlo, Majkić, Regodić, Glišić, Mina Nikolić…). Ovog puta je na filmu bilo više mladih ljudi koji su se kalili, jedan od njih na poziciji direktora fotografije – Matej Milenković, kome, ako nastavi kako treba, sigurno predstoji blistava karijera. Ali moram posebno da istaknem mladu rediteljku, Isidoru Bulatović. Ona je bila sve i svja u oba filma i asistent režije i glavni organizator i reditelj druge ekipe u Pored tebe i izvršni producent sa mnom i reditelj druge ekipe u Pored nas (Stevan joj je prepustio da režira i neke zaista važne scene u filmu). Iako zaista jako mlada, verovatno i premlada za sve to što je dobila da radi, iako je ta mladost pri prvim kontaktima kod mnogih izazivala podozrenje, nekad i nepovrenje, sve je uspela da razveje istinskim talentom, strašću, inteligencijom i znanjem, stekla autoritet i kod nevernih toma i iznela veliki, veliki teret u realizaciji oba zahtevna projekta.“

Razgovarao: Đorđe Bajić