Srpskoj glumici Snežani Nikšić, koja je preminula prošlog meseca, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u beogradskoj Kosovskoj 11 posvećeni su 7. i 8. maj, kada će poštovatelji i ostali filmofili moći da se podsete njenih zapaženih uloga u filmovima Matjaža Кlopčića „Na avionima od papira“ (1967) i „Sedmina“ (1969), zatim „Majstori, majstori! “ (1980) Gorana Markovića i „Pre rata“ (1966) Vuka Babića.

Snežana Nikšić rođena je u Nišu 30. novembra 1943. godine. U Beogradu je apsolvirala glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Na filmu je debitovala početkom 60-ih godina prošlog veka, ostvarivši epipodu filmu „Sibirska ledi Magbet“ (1962) u režiji međunarodno čuvenog Andžeja Vajde, da bi nekoliko godina kasnije odigrala jednu od glavnih uloga u fimu „Inspektor“ (1965) u režiji Mila Đukanovića.

Igrala je i u filmovima „Sretni umiru dvaput“, „Pre rata“, „Na papirnatim avionima“, „Priča koje nema“, „Pozdravi Mariju“. U kultnom filmu „Majstori, majstori“ Gorana Markovića tumačila je Gordanu, nastavnicu engleskog jezika. Poslednju ulogu na velikom platnu je odigrala 2009. godine, u filmu Gorana Radovanovića „Hitna pomoć“.

Zoran Janković