SRB ENG

Program „Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala besplatno onlajn u čitavom regionu

20. april 2021. | Autor: Zoran Janković
Sarajevo Film Festival predstavlja program „Suočavanje s prošlošću” u posebnom izdanju – onlajn– publici u celom regionu, kao i u bioskopu Meeting Point u Sarajevu. Od 24. do 30. aprila biće održan poseban program, u sklopu kojeg će biti prikazano 10 filmovadevet igranih i jedan kratki, razgovori s autorima filmovima, kao i panel-diskusije, a ceo program je besplatan.

Sarajevo Film Festival program Suočavanje s prošlošću pokrenuo je 2016. godine, s ciljem pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti našeg regiona. To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su bespovratno obeležili naša društva. U proteklih pet godina kroz ovaj program podeljene su mnoge izrazito bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva sveta.

U ovom posebnom izdanju, od 24. do 30. aprila, predstavljaju se filmovi koji su obeležili prethodna izdanja programa Suočavanje s prošlošću, filmovi koji su nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima a otvarali su bolne teme iz ratova na ovim prostorima, a kao poseban poklon publici u programu je i novi film Jasmile Žbanić, Quo Vadis, Aida?. Ceo program biće dostupan besplatno: onlajn na Ondemand.kinomeetingpoint.ba publici u celom regionu – u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Sloveniji, a publika u Sarajevu će filmove moći da gleda u bioskopu Meeting Point uz besplatan ulaz na sve projekcije.

U programu je devet igranih filmova i jedan kratki. To su filmovi Quo Vadis, Aida? (2020) Jasmile Žbanić, prvi igrani film o Srebrenici, kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. Broj kodova za film je ograničen. U programu je i Šaulov sin (2015) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog reditelja koji je za originalan i neverojatno moćan prikaz horora Holokausta između ostalog osvojio i Oscara za najbolji strani film. U programu je i rediteljski prvenac hrvatske filmske autorke Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević (2019), dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10000 dece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata.

Dnevnik Diane Budisavljević

Obojena ptica (2019) češkog reditelja Václava Marhoula zasnovana je na istoimenom, čuvenom romanu Jerzyja Kosińskog i opisuje Drugi svetski rat iz perspektive jednog dječaka. Chris the Swiss (2018.) Anje Kofmel gledaoce vodi u bolnu potragu za istinom i suočava ih sa duhovima prošlosti koji nas još uvijek progone zahtevajući da ih shvatimo i pomirimo se sa njima. U programu je i Srbenka (2018.) Nebojše Slijepčevića, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena devojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec, a 25 godina kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja predstavu o tom slučaju. Proces rada na toj predstavi postaje kolektivna psihoterapija.

Teret (2018) Ognjena Glavonića govori o čovjeku iz Pančeva koji dobija novac da u vreme bombardovanja Srbije (1999) s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom. Muškarci ne plaču (2017) Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata – to su jedan trener i devet učesnika radionice, nekadašnjih vojnika suprotstavljenih strana, koja bi trebala da im pomogne da se suoče s prošlošću. Najstariji film u programu je Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo Marte Popivode iz 2013., koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa.  U programu je i kratki film Albana Ukaja Jama (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

Prizor iz filma „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“

U sklopu programa će biti održani i paneli s regionalnim novinarima, umetnicima i profesorima, kako bi se pokrenule diskusije o određenim temama, a panel-sesije možete pratiti pratiti uživo putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

Program Suočavanje s prošlošću je program Sarajevo Film Festivala koji se realizuje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.