Filmski projekat “Narodna drama” u režiji Mirjane Karanović i produkciji filmske kuće “This and That Productions” podržan je na konkursu francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike (Centre national de cinema et de l’mage animee – CNC). Nacionalni centar za film i pokretne slike iz Francuske objavio je rezultate plenarnih sesija održanih u novembru 2022. godine, na kojima je, kao jedan od pet projekata iz celog sveta, podržan i pomenuti srpski filmski projekat. Na taj način se nastavlja uspešna saradnja Srbije i Francuske na polju kinematografije, a saglasno sporazumu Republike Srbije i Republike Francuske o kinematografskoj koprodukciji. U Parizu je u novembru 2021. održan Francusko-srpski koprodukcijski market u organizaciji Filmskog centra Srbije (FCS), Francuskog centra za film i pokretne slike (CNC) i Francuskog instituta u Srbiji, na kome je predstavljeno šest srpskih filmskih projekata u razvoju, koje je CNC odabrao na osnovu dostavljenih materijala, a među njima je bio i projekat za film “Narodna drama” (rediteljka Mirjana Karanović, producentkinja Snežana van Hauvelingen – “This and That Productions”).

Podsetimo… Sporazum o kinematografskoj saradnji između Republike Francuske i Republike Srbije potpisan je 15. jula 2019. godine, tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, a sa ciljem unapređenja već uspešne saradnje naše dve zemlje na polju kinematografije. Kako bi proslavili to uspostavljanje modernizovanog okvira za koprodukciije, Filmski centar Srbije i Francuski centar za film i pokretne slike (CNC) odlučili su da združenim snagama organizuju Francusko-srpski koprodukcijski market tokom kog će se nadareni filmski stvaraoci iz Srbije susresti sa francuskim profesionalcima iz filmske industrije i tom prilikom proceniti kako bi mogli da sarađuju i rade zajedno. Nadležnim telima u slučaju ovog sporazuma smatraju se Filmski centar Srbije (za Vladu Republike Srbije) i Nacionalni centar za film i pokretne slike (za Vladu Republike Francuske).

“Narodna drama” Olge Dimitrijević, a prema adaptaciji scenariste Bojana Vuletića je priča o slobodi i ljubavi u konzervativnom i patrijarhalnom društvu. U središtu filma je ljubavna priča između Anke, mlade žene koju je njena porodica primorala da se uda, i Branke, folk pevačice u koju se zaljubljuje. Projekat je do sada dobio podršku za razvoj Media Kreativne Evrope i Filmskog centra Srbije (za razvoj projekta), a francuski producent je renomirana produkcija “Elzevir Films”.

Mirjana Karanović (Foto Nebojša Babić)

Rediteljaka Mirjana Karanović je povodom ove veoma važne podrške filmskom projektu iz Srbije izjavila: “Osećam ogroman ponos zato što je scenario iz naše zemlje izabran među nekoliko stotina iz celog sveta i koji je uspeo da dobije podršku najzahtevnijeg filmskog fonda na svetu. Za mene je to najbolji dokaz kvaliteta našeg filmskog projekta. ‘Narodna drama’ je odmah privukla pažnju svojom provokativnom i emotivnom pričom. Sigurna sam da ćemo napraviti dobar i atraktivan film”.

Producentkinja filma Snezana van Hauvelingen je istakla da je “Narodna drama” prvi filmski koprodukcioni projekat podržan od strane CNC, kao rezultat bilateralnog sporazuma Vlade Republike Srbije i Republike Francuske koji je potpisan 2019. sa ciljem unapređenja kulturne saradnje dve zemlje i promovisanja srpske kulture i umetnosti u svetu, i dodala: “Jako je teško dobiti podršku Cinema du monde fonda, a još je veći presedan da ta podrška dođe pre podrške za produkciju u sopstvenoj zemlji. Nadam se da će i Filmski centar Srbije prepoznati važnost i podržati projekat”, naglasila je producentkinja filma.

Bojan Vuletić (Foto Martin Zilka)

Bojan Vuletić, scenarista filma “Narodna drama”, rad na tekstu je opisao rečima: “Bio je veliki izazov adaptirati izuzetno uspešnu dramu Olge Dimitrijević i svojevremeno pozorišni hit s obzirom da ženski likovi u srpskoj kinematografiji do sada nisu imali prostora da iskažu sve probleme s kojima se žene nose u savremenom srpskom društvu. Čast mi je da sam kao scenarista doprineo uspehu ovog po svemu ultimativno ženskog projekta, u kom su pored glavnih junakinja, glavni kreativni autori i producenti žene.”

Olga Dimitrijević (Foto Rozi Kostani)

Dramaturškinja Olga Dimitrijević je rekla da joj je veoma drago da se pripreme za film uspešno odvijaju: “‘Narodna drama’ je na pozorišnim scenama pomerila granice, u tematskom i estetskom smislu. Za mene je važno da umetnost i emancipacija idu ruku pod ruku, stoga mislim da je značajno da će ovim putem priča, i sve što ona nosi, doći do još većeg broja ljudi.”

Producentska kuća “This and That Productions” je u poslednje vreme realizovala uspešne projekte “Mrak” Dušana Milića, ovogodišnjeg srpskog kandidata za nagradu Oskar, “Nečista krv – Greh predaka” Milutina Petrovića – prvi film na srpskom jeziku na Netflixu, “Dnevnik Diane Budisavljevic”, a s ponosom najavljuju i projekte u 2023. i to “Majka Mara”, “Ekskurzija” i “Oče nas” koji su međunarodne koprodukcije između najmanje četiri zemlje i koji su takođe podržani od strane FCS-a.

Rezultate konkursa Nacionalnog centra za film i pokretne slike pročitajte ovde.

Đ. B.

Naslovna fotografija: Mirjana Karanović (Foto Nebojša Babić)