U Jugoslovenskoj kinoteci je prošlog četvrtka održana promocija foto-monografije Nacionalna klasa: Igrani filmovi Gorana Markovića koju je priredila Maja Medić.

nacionalna klasa monografija

Ovo je prva knjiga u ediciji Monografije u izdanju Filmskog centra Srbije. U pitanju je luksuzno izdanje u kome se, na preko 300 stranica, uz pomoć fotografija i kratkih tekstova, sagledava impresivne karijera jednog od najznačajnijih srpskih reditelja.

nacionalna klasa monografija

Na promociji u Uzun Mirkovoj, pred prepunom salom, govorili su: glumac Sergej Trifunović, reditelj Goran Marković, Zoran Hamović (direktor izdavačke kuće Clio) i vizuelna umetnica Maja Medić.

dsc_0303
Razgovor je moderirao Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.
Monografiju je priredila Maja Medić.
Monografiju je priredila vizuelna umetnica Maja Medić.
Goran Marković na promociji monografije o njegovim filmovima.
Goran Marković na promociji monografije o njegovim filmovima.

Monografija poštuje hronologiju, te se nižu jedan po jedan Markovićev film – od Specijalnog vaspitanja (1977) do Falsifikatora (2013). Na početku svakog odeljka nalaze se tehnički podaci o filmu, a zatim kratki osvrt samog reditelja na dotično ostvarenje (uvid „iza kulisa“ u kome, najčešće, objašnjava kako je do realizacije konkretnog filma došlo). Nakon toga, slede kratke izjave Markovićevih saradnika na dotičnom projektu, često anegdotskog karaktera, sve to, naravno, začinjeno obiljem fotografija.

Trifunović je govori o svojim iskustvima rada sa Markovićem.
Trifunović je rado govorio o svojim iskustvima rada sa Markovićem.

Marković je na promociji monografije sa ljubavlju pričao o svom odnosu sa glumcima: „Budući da volim glumce oni to osećaju i ja sam se zadovoljio da budem samo dobra publika. Oni igraju pred mašinom koja se zove kamera i osećaju potrebu da iza te kamere stoji neko kome mogu da veruju, ko je dobro ogledalo i dobra publika.“

Jedno od mnogih poznatih lica u publici: Nebojša Đuričko.
Jedno od mnogih poznatih lica u publici: Nikola Đuričko.

Više o monografiji Nacionalna klasa: Igrani filmovi Gorana Markovića možete da saznate u našem prikazu na portalu FCS-a, baš i da pročitate intervju sa Majom Medić.

Kinotrka

tekst: Đorđe Bajić
foto: Marija Piroški