Gran pri “Živojin Žika Pavlović” za najbolju režiju 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE, koji je od 15. do 20. septembra održan u Leskovcu, osvojio je Radivoje Andrić za film “Leto kad sam naučila da letim”. Druga nagrada za režiju pripala je Davidu Kapcu i Andriji Mardešiću za hrvatsko-srpsku koprodukciju “Stric”, a treća nagrada Sonji Tarokić za hrvatsko ostvarenje “Zbornica”.

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem dokumentarnog ostvarenja “Film davne budućnosti” sinoć, 20. septembra završen je 15. LIFFE koji je održan na više lokacija u Leskovcu i na onlajn platformi.

Milan Stojanović, producent filma „Leto kad sam naučila da letim“ i koproducent filma „Stric“

U ime Andrića, nagradu je primio producent filma Milan Stojanović.

“Da je Raša tu, verovatno bi pozdravio celu ekipu poimence. Takav je tip. Ali pošto nemamo vremena, a ja nisam Raša Andrić, samo ću da se zahvalim celoj ekipi, posebno njegovim asistentima i glumcima, koji su zajedno s njim doneli ovako lep film”, rekao je Stojanović koji je, kao manjinski koproducent filma “Stric”, preuzeo i drugu nagradu za režiju koja je pripala autorima ovog filma.

O ovogodišnjim nagradama u takmičarskom programu odlučivao je tročlani žiri u sastavu: hrvatski reditelj i scenarista Dalibor Matanić, srpski reditelj, scenarista i producent Srđan Dragojević i makedonska glumica Jana Stojanovska.

Žiri glavnog takmičarskog programa 15. LIFFE-a: Dalibor Matanić, Srđan Dragojević i Jana Stojanovska

Nagradu za najbolju mušku ulogu pripala je Ibrahimu Komi za ulogu u filmu “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, a za najbolju žensku ulogu Ivani Roščić za rolu u ostvarenju “Stric” Davida Kapca i Andrije Mardešića. Specijalno priznanje žirija za glumački debi osvojile su Antonia Belazelkoska i Mia Giraud za uloge u makedonskom filmu “Sestre”.

Nagradu za najbolju režiju u selekciji “Divlji film” osvojio je Paul Negoescu za rumunsko ostvarenje “Men of Deeds”, odlučio je žiri u sastavu: mađarski scenarista Balaš Lovaš, srpska glumica Tamara Krcunović i argentinski reditelj Pablo Đirađeli.

U kategoriji studentskog filma, Gran pri “Radomir Bajo Šaranović” za najuspešnijeg mladog reditelja osvojila je Jovana Avramović za režiju filma “Izgubljeni dani”. Druga nagrada pripala je Tini Velichkovikj za režiju filma “Progesteron”, a treću nagradu osvojio je Luka Vlaho za režiju filma “Justine”, odlučio je žiri ove selekcije koji su činili: producentkinja Darja Bajić Božović, glumac Miloš Vlalukin i urednik filmskog programa Leskovačkog kulturnog centra Dragan Jović.

Glumac Radovan Vujović

Festival je proglasio zatvorio srpski glumac Radovan Vujović, koji se publici obratio rečima:

“Pozdrav svima, drago mi je da vas vidim ponovo. Ali imam tužne vesti – proglašavam festival u Leskovac zatvorenim!”

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE završeno je projekcijom dokumentarnog ostvarenja “Film davne budućnosti”, u kome o svojim iskustvima snimanja filmova govore četvorica legendarnih reditelja: Zdravko Šotra, Đorđe Kadijević, Miša Radivojević i Bora Drašković, sa kojima je razgovara njihov kolega, reditelj Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE-a.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

I. A.

Fotografije Fadil Šarki

Naslovna fotografija: Radivoje Raša Andrića (Foto: Đorđe Bajić)