Filmski festival “Slobodna zona” proslaviće svoje punoletstvo raznovrsnim i intrigantnim programom od 3. do 8. novembra u bioskopima Beograda, Novog Sada i Niša.

U 14 programskih celina, 18. festivala, biće prikazano više od 60 igranih i dokumentarnih ostvarenja autentičnog izraza. Festival će 3. novembra početi srpskom premijerom ovogodišnjeg dobitnika kanske “Zlatne palme”, satire “Trougao tuge” Rubena Ostlunda, u mts dvorani u 18.30.

Ovo su neke od ovogodišnjih festivalskih poslastica.

Moonage Daydream

Filmska odiseja o Dejvidu Bouviju nije klasični dokumentarac, kaže reditelj Bret Morgen. Bouvijeva porodica omogućila mu je pristup bez presedana celokupnoj arhivi, koju je Dejvid pažljivo sakupljao decenijama. Morgen je pet godina radio na filmu, od čega je čak tri proveo pregledajući kompletnu umetničku zaostavštinu Dejvida Bouvija.

Morgen je do sada snimio dokumentarce o Kurtu Kobejnu, bendu “The Rolling Stones”, Džejn Gudal i Robertu Evansu, a nominovan je za Oskara za film “On the Ropes”.

Srećno, Leo Grande (Good Luck To You, Leo Grande)

Ema Tompson u, kako su neki kritičari ocenili, ulozi karijere, igra penzionisanu učiteljicu koja, nakon smrti supruga, odlučuje da konačno doživi orgazam i za to angažuje mladog žigola.

Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush)

Višestruko nagrađivani nemački reditelj Andreas Drezen ponovo pokazuje kakav je majstor u kombinovanju eksplozivne teme (u ovom slučaju zasnovane na stvarnim događajima) i svakodnevnih muka običnog čoveka. U fokusu njegovog novog filma je majka, supruga i domaćica, vrlo temperamentna Rabije Kurnaz iz Bremena koja će, u pokušaju da spasi sina Murata iz zloglasnog Gvantanama, stići do Vašingtona i pred Vrhovnim sudom SAD pokrenuti postupak protiv Džordža Buša mlađeg. Glavna glumica Meltem Kaptan nagrađena je za najbolju glumicu u na festivalu u Berlinu gde je “Srebrnog medveda” film dobio i za scenario (Lejla Štiler).

Sparta

Jedan od najkontroverznijih filmova godine, u režiji Ulriha Zajdla, prati Evalda koji se iz Austrije preselio u rumunsku provinciju, gde radi kao trener džuda. Niko ne zna da je on neosuđivani pedofil koji se u tajnosti bori protiv svojih nagona. Film je zasnovan na istinitoj priči. Iako je svetsku premijeru trebalo da ima u Torontu, festival je otkazao projekciju nakon tvrdnje roditelja dece glumaca u Špiglu da reditelj i producentska ekipa nisu poštovali produkcijske protokole u radu sa maloletnim licima. Tim povodom u Rumuniji je pokrenuta zvanična istraga.

Zajdl, koji nije želeo da prisustvuje novoj svetskoj premijeri, 18. septembra na festivalu u San Sebastijanu, demantovao je optužbe. “Svestan sam da je moj pogled na svet kao umetnika i način na koji ga predstavljam u filmovima očigledna suprotnost sadašnjem duhu vremena koje traži pojednostavljeni ‘ili-ili’ sadržaj, bez ikakvog konteksta. Ceo moj dosadašnji opus je molba za saosećanjem prema posrnulima i izubijanima, skrajnutima i izopštenima”, napisao je, između ostalog, reditelj u svom saopštenju. “Sparta” je film pobratim “Riminija”, koji priča o Evaldovom bratu i takođe će biti prikazan na 18. “Slobodnoj zoni”.

Ljubav, nemačke marke i smrt (Love, Deutchmarks and Death)

Jedno od najtraženijih ostvarenja sa ovogodišnjih svetskih festivala, svojevrsni tutorijal iz oblasti turske i nemačke novije istorije u režiji Džema Kaje je priča o poslovima turskih emigranata, nostalgiji i njihovoj muzici.

Na 18. “Slobodnoj zoni” biće prikazana i najnovija ostvarenja uglednih autora poput Denija Kotea (“Nezaboravno leto”), Džejmsa Greja (“Vreme armagedona”), Patrisija Guzmana (“Moja zamišljena zemlja”) ili Emina Alpera (“Gorući dani”), kao i filmovi novih talentovanih autora i budućih miljenika festivala, poput Lole Kivoron (“Rodeo”), Mari Krojcer (“Korset”), Ane Nemeš i Lasla Čuje (“Nežno”) ili Rajli Kiou, poznate glumice i Elvisove unuke koja je, sa Džinom Džamel, nagrađena “Zlatnom kamerom” za režiju za najbolji debitantski film Kanskog festivala, “Ratni poni”.

Pored pomenutih naslova, publika će moći da pogleda još desetine sjajnih ostvarenja iz već poznatih programskih linija: Međunarodna selekcija, Regionalna selekcija – “Horizonti Balkana”, “EU zona promena”, “Ženska linija”, “Zelena zona”, “Selekcija 14+”, “Selekcija 8+”, U fokusu, kao i novih programskih linija: “Prva dva koraka”, posvećene prvim i drugim filmovima i “Slobodna zona i Sinepleks”, koja će prikazivati komercijalnija ostvarenja.

Retrospektivne selekcije U fokusu biće posvećene filmovima Avija Mograbija i Monike Viti, zaštitnom licu ovogodišnjeg vizuala.

I ove godine, deo filmskog programa “Slobodne zone” moći će da pogleda publika širom Srbiji jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn “Slobodne zone” od 9. do 23. novembra.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija “Ženski fond”, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Z. J.

Fotografija: Slobodna zona