Svetska premijera filma “Da li ste videli ovu ženu?”, u režiji i po scenariju Dušana Zorića i Matije Gluščevića, održana je danas i to na 79. filmskom festivalu u Veneciji, u okviru zvaničnog takmičarskog programa “Nedelja kritike” (Settimana Internazionale della Critica). Nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, film je na čuvenoj Mostri prikazan 8. septembra, s početkom u 14 sati.

Matija Gluščević i Dušan Zorić nakon premijere filma (Foto Dario Konstantinović)

Prisutnima se poklonio deo ekipe filma, a među njima rediteljski dvojac ZorićGluščević, glavna glumica Ksenija Marinković i producentkinja Čarna Vučinić. Projekciji je prisustvovala i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanje Maja Gojković koja je tom prilikom istakla da je izuzetno važno da je Srbija posle osam godina prisutna na jednom od najprestižnijih festivala u oblasti filma, a imajući u vidu da je venecijanski festival i najstarija smotra filma na svetu, ovo predstavlja veliki uspeh za Srbiju, srpski film, ali i za ove mlade reditelje.

Prvi aplauz posle premijere za Kseniju Marinković (Foto Vera Bakajić)

“Zaista je važno za našu državu što smo posle dužeg vremena prisutni u Veneciji. Prisutni smo u takmičarskom programu za mladog ‘Zlatnog lava’, jer je ovo debitantski film dva mlada režisera iz Srbije”, naglasila je Gojković i dodala da to pokazuje i sve veći značaj srpske kinematografije u evropskim i svetskim okvirima.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanje Maja Gojković prisustvovala je premijeri filma (Foto Dario Konstantinović)

Srpsko-hrvatsku koprodukciju “Da li ste videli ovu ženu?” (ranije poznatu pod naslovom “Metamorfoze”) producirala je Čarna Vučinić u ime srpske filmske kuće “Non-Aligned Films”, a koproducenti su Damjan Knežević, Tijana Drakulić, Stefan Ivančić i Tena Gojić. Pridruženi producenti su Dragana Jovović, Ognjen Glavonić, Nevena Petrović i Miroslav Đurđević. Film je realizovan u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda i filmskom kućom Dinaridi Film iz Hrvatske. Film je, kao što smo istakli, podržao Filmski centar Srbije, kao i Hrvatski audiovizualni centar.

Posle premijere održan je razgovor sa rediteljima filma (Foto Vera Bakajić)

“Da li ste videli ovu ženu?” je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Pored Ksenije Marinković u glavnoj ulozi, u filmu glume: Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Ksenija Marinković pred premijeru (Foto Vera Bakajić)

Venecijanska Mostra je najstariji filmski festival na svetu i, zajedno sa Kanom i Berlinom, jedan je od tri najuglednija festivala A kategorije. Ovogodišnji festival u Veneciji počeo je 31. avgusta a traje 10. septembra, a premijerno su prikazani najnoviji filmovi Darena Aranofskog, Luke Gvadanjina, Alehandra Gonsalesa Injaritua, Noe Baumbaha, Dominka Vesta, Olivije Vajld

Jedno od festivalskih zdanja u Venciji (Foto Vera Bakajić)

Poslednji put jedan srpski film u pomenutom programu “Nedelja kritike” učestvovao je 2014. godine, kada je prikazano i nagrađeno “Ničije dete” u režiji Vuka Ršumovića.

Đ. Bajić

Fotografije: Vera Bakajić, Dario Konstantinović (naslovna fotografija)