Tridesetpeti filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival završen je sinoć, 28. avgusta, na Kanli Kuli u Herceg Novom, a Gran-pri festivala, “Velika zlatna mimoza”, pripao je filmu “Stric” reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića. Tako je odlučio žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma koji je radio u sastavu: srpska glumica Jelena Gavrilović, reditelji Zrinko Ogresta (Hrvatska), Srđan Dragojević (Srbija) i Ivan Ikić (Srbija) i crnogorski scenarista Stefan Bošković, uz obrazloženje da film nagrađuju “za podsećanje da svaka nacija ima svog oca, ali i strica”. Inače, filmu je pripalo i posebno priznanje, plaketa “Zoran Živković” koja nosi ime dugogodišnjeg direktora festivala. Ovo hrvatsko ostvarenje je istovremeno i manjinska srpska koprodukcija, a Filmski centar Srbije podržao je njegov nastanak, kao i ostale nagrađene srpske filmove, kao i maninske koprodukcije Srbije sa drugim zemljama.

Reditelj filma “Stric” Andrija Mardešić na uručenju nagrada na Kanli kuli u Herceg Novom

“Zlatna mimoza” za najbolju režiju pripala je Sonji Tarokić za hrvatski film “Zbornica”, uz komentar žirija: “kad napustiš učionicu, često završiš u zbornici”.

Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Tanji Šljivar i Milici Tomović za srpski film “Kelti”, u kojem je ponuđen, kako stoji u obrazloženju, “margarin za rođendanski sendvič, bugarski viski za roditelje i bensendin za celo društvo”.

“Zlatna mimoza” za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke, ravnopravno, Marine Redžepović za ulogu Ane Marije i Nives Ivanković za ulogu direktorke Vedrane u filmu “Zbornica”, jer “za tango je potrebno dvoje, a za ulogu je potrebna partnerka”.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Predragu Mikiju Manojloviću, za ulogu strica u istoimenom filmu, a u odluci žirija stoji: “Toliko puta smo ga videli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja”.

Nagrada “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu dodeljena je Jeleni Stanković za najbolju fotografiju u filmu “Strahinja Banović”, jer “uz svakog uspešnog reditelja, stoji uspešna snimateljka”.

Sa ceremonije proglašenja pobednika festivala

Specijalno priznanje žirija 35. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala dodeljeno je reditelju Ivanu Bakraču za film “Posle zime”, koji je “generacijski vapaj za slobodom”. Podsetimo, i ovaj film je maninska srpska koprodukcija.

Žiri programa dokumentarnog filma činili su reditelji Samir Karahoda, Marko Grba Singh i producentkinja Bojana Radulović. Oni su “Zlatnu mimozu” za najbolji dokumentarni film dodelili srpskom filmu “Prilagođeni” reditelja Dejana Petrovića, koji “na društveno progresivan način, uz upotrebu precizne filmske nacije pokazuje svet humanosti za koji smo mislili da je autsajderski, a zapravo prilika da publika prođe kroz prilagođavanje”. U ovoj kategoriji dodeljeno je i specijalno priznanje filmu “Gnezdo” reditelja Hlynur Palmasona, jer “kroz minimalistički dispozitiv prikazuje dnevnik jednog radosnog detinjstva i čini da zajedno idemo ka utočištu kojem svi težimo”.

“Zlatna mimoza” za najbolji studentski film je pripala ostvarenju “Planiranje leta” ( režija: Aleksandru Mironesku, student Nacionalnog univerziteta za pozorište i film “I.L. Caragiale” u Bukureštu), “za narativno umeće, osobenost u glumi, ambiciozni vizuelni stil i tehničku virtuoznost kinematografije 35mm filma”. Žiri u sastavu: srpski reditelj Nikola Ljuca, francuski producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej i srpska scenaristkinja Dunja Kusturica, dodelio je i specijalna priznanja: crnogorskom autoru Andriji Mugoši za “specifičan pank vizuelni stil, izuzetnu glumu i tretman životne apsurdnosti” u filmu “Ječam žela” i Karmen Obrdalj sa banjalučke Akademije koja u ostvarenju “Kad jutro svane” nudi “iskren portret snažnog ženskog protagoniste koji se bori za svoje želje i strasti u provincijalnoj sredini”.

Festival je održan pod sloganom “Mi smo deca filma”

Nagrada žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA pripala je filmu “Jahači” Dominika Menceja, za autentičan i potentan način na koji kanališe regionalnu realnost. Kako stoji u obrazloženju, “priču ‘Jahača’ ličnom mogu doživeti na svim kontinentima, bez bilo kakvog poznavanja konteksta društvene realnosti regiona, što je vrlo važno za naš internacionalni žiri kritičara”. I ovaj film je manjinska srpska koprodukcija.

Najveći festival filma u Crnoj Gori, nakon dodele nagrada na Kanli kuli, zatvoren je projekcijom ovogodišnjeg dobitnika “Zlatne palme” na festivalu u Kanu, filma “Trougao tuge” Rubena Ostlunda.

Z. Janković

Fotografije: Vuk Ilić

Naslovna fotografija / Copyright: JUK Herceg Fest